
Veiligheid
Veiligheid waarborgen is een kerntaak van de overheid die steeds uitdagender wordt. Veiligheidsproblemen worden groter en dringender. Zo zien we bijvoorbeeld dat criminaliteit (zoals ondermijning en cybercriminaliteit) en fysieke veiligheidsrisico’s (zoals hoogwater en overstromingen) toenemen. Veiligheidsvraagstukken worden ook steeds complexer: een probleem staat vrijwel nooit op zichzelf. Een effectieve aanpak vraagt dan om samenwerking tussen verschillende organisaties. Als hun perspectieven en mogelijkheden gebundeld worden, kunnen er mooie stappen gezet worden.
BMC ondersteunt de publieke organisaties hierbij. We hebben daar veel ervaring mee en beschikken daarom over de juiste inzichten, kennis en instrumenten om dat zorgvuldig te doen. We werken dan ook met overtuiging aan deze maatschappelijke opgave om onze opdrachtgevers nog beter in positie te brengen. Benieuwd wat BMC voor u kan betekenen? Lees dan verder of neem meteen contact met ons op.
Neem contact op
Actueel
Op deze pagina
De maatschappelijke uitdaging en visie van BMC op veiligheid
De aanpak van BMC op veiligheid
Onze dienstverlening op veiligheid
Praktijkvoorbeelden en oplossingen
Werken bij BMC op het gebied van veiligheid
Kom met ons in gesprek over veiligheid
Maatschappelijke uitdaging en visie van BMC op veiligheid
BMC werkt al jarenlang met overheden en andere publieke organisaties aan het vergroten van de veiligheid in ons land. We zijn in het hele land actief op een breed spectrum van veiligheidsthema’s. Vanuit onze brede ervaring, en de kennis en inzichten die we daarin hebben opgedaan, hebben we goed zicht op de uitdagingen en dilemma’s én op mogelijke oplossingsrichtingen om tot een effectieve aanpak te komen.
Kerntaak overheid
Veiligheid is een kerntaak van de overheid. Om een samenleving gezond te houden, moeten burgers veilig zijn. Veiligheid is in feite de afwezigheid van grote risico’s of bedreigingen voor burgers. Om die veiligheid te waarborgen is het zaak dat veiligheidsvraagstukken beheersbaar blijven. Dat is een groeiende uitdaging die veel dilemma’s met zich meebrengt. Het gaat bijvoorbeeld vaak over afwegingen tussen het belang van het individu en het belang van de samenleving. Of tussen het recht op privacy en het recht op veiligheid.
Problemen als ondermijning, digitale veiligheid en maatschappelijke onrust worden steeds groter. Hierdoor neemt de druk op de overheid toe. We zien dat het onderwerp steeds meer aandacht krijgt, bijvoorbeeld bij gemeenten op de tafel van het college van burgemeester en wethouders en bij directie- en managementteams. Maar ook het palet aan samenwerkingspartners dat een rol speelt in veiligheidsvraagstukken wordt steeds groter en diverser.
Benutten van instrumenten om veiligheid aan te pakken
De overheid wil de veiligheid van burgers zoveel mogelijk garanderen. Verschillende onderdelen van de overheid werken daaraan. Binnen de gemeente ligt de regie op veiligheid en criminaliteit, inclusief de inzet van veiligheidsinstrumenten, bij het domein Openbare Orde en Veiligheid (OOV). Daarnaast werken domeinen zoals zorg en welzijn, ruimte, vergunningverlening, economie en toerisme met preventieve instrumenten die ook bij veiligheidsvraagstukken kunnen worden ingezet. Veel van deze preventieve instrumenten binnen en buiten de overheidsorganisatie worden nog niet optimaal benut. Dat komt onder andere doordat de organisaties of afdelingen die beschikken over die instrumenten nog niet altijd met elkaar samenwerken. Als slimme, werkzame coalities worden gevormd, vergroot dat de effectiviteit en de kansen op een veilige en leefbare samenleving.
Integrale samenwerking
Steeds vaker is integrale samenwerking nodig om effectief te kunnen zijn in de aanpak van veiligheidsopgaven. Die samenwerking zien we bijvoorbeeld binnen en tussen verschillende maatschappelijke organisaties, zoals op het snijvlak van zorg en veiligheid tussen onder meer gemeente, Openbaar Ministerie, politie, GGZ en maatschappelijke opvang. Maar ook is er steeds vaker sprake van samenwerking tussen private en publieke partijen. Het aantal organisaties dat bij de aanpak betrokken is groeit, en daarmee ook het aantal beschikbare instrumenten om veiligheidsrisico’s aan te pakken. De belangrijkste uitdaging is nu om de mogelijkheden van organisaties slim en effectief bij elkaar te brengen om de risico’s te beheersen.
Veiligheidsdriehoek
De veiligheidsdriehoek is een regulier overleg tussen de burgemeester, de eenheids- of districtschef van de politie en de officier van Justitie. Voor een effectieve aanpak van veiligheidsvraagstukken is het belangrijk dat de veiligheidsdriehoek goed functioneert. Daarvoor is het nodig dat partijen elkaars bevoegdheden goed kennen en dat de onderlinge samenwerking goed is.
Verbindend leiderschap
Essentieel hierbij is de rol van verbindend leiderschap. Het faciliteren van effectieve samenwerking, waarin vertrouwen, open communicatie en een gedeelde visie centraal staan, biedt concrete kansen om complexe veiligheidsvraagstukken vanuit verschillende invalshoeken te benaderen en tot innovatieve en duurzame oplossingen te komen. Het voeren van regie in de samenwerking vanuit verbindend leiderschap, vergroot de kans op succes in veiligheidsvraagstukken.
De aanpak van BMC op veiligheid
Overheden en andere publieke organisaties analyseren veiligheidsproblematiek en pakken die aan. BMC ondersteunt daarbij. We ontwikkelen en implementeren beleid en interventies en helpen organisaties om samenwerkingsverbanden en regie te verstevigen. Dit doen we zowel integraal als thematisch rond specifieke vraagstukken.
BMC helpt het veiligheidsprobleem aan te pakken door verschillende disciplines, externe partners, burgers, ervaringsdeskundigen en ondernemers sterk te betrekken bij het vinden van oplossingen. We stellen realistische doelen en pakken de problematiek aan. We brengen de veiligheidsopgaven en de mogelijkheden van organisaties bij elkaar door middel van goed werkende coalities en interventies.
Inhoudelijke expertise
BMC beschikt over adviseurs met een grote diversiteit aan achtergronden en inhoudelijke expertise. We hebben bijvoorbeeld veel kennis en ervaring in huis op de volgende thema’s:
- beleids- en programmaontwikkeling rond integrale veiligheid (zoals het Integraal Veiligheidsplan en het Integraal Veiligheidsbeleid van gemeenten) en rond specifieke veiligheidsthema’s zoals Zorg en Veiligheid, Ondermijning, Cybercrime en Informatiebeveiliging;
- Uitvoering van integraal veiligheidsbeleid;
- (risico)analyse, evaluatie en benchmarks van veiligheidsvraagstukken en de aanpak daarvan, zoals enquêtes veiligheid en leefbaarheid, de benchmark integrale veiligheid en bestuurlijke risicoanalyse zorg en veiligheid;
- ontwikkeling en implementatie van instrumenten, interventies en onderdelen van een veiligheidsaanpak zoals toezicht en handhaving openbare ruimte;
- Opgavegericht samenwerken, bijvoorbeeld op het gebied van netwerksamenwerking en regie of programmatisch werken met Aanpakken met Impact;
- organisatie- en netwerkontwikkeling van actoren in het veiligheidsdomein, zoals organisatiemodellen OOV
- Leiderschapsontwikkeling
- Effectief samenwerken in de veiligheidsdriehoek
Samenwerking vanuit diverse perspectieven
BMC werkt op alle beleidsdomeinen van publieke organisaties. Veel van onze adviseurs hebben een achtergrond bij de (lokale) overheid of relevante uitvoeringsorganisaties, waaronder de politie, het Openbaar Ministerie en de (Forensische) Zorg. We kunnen daardoor relevante expertise en competenties integraal bij elkaar brengen, passend bij wat nodig is binnen opdrachten.
We hebben veel ervaring met bestuurlijke advisering, (regionale) samenwerking, dagelijkse coördinatie en aansturing van veiligheidsorganisaties, en training van gemeenten en andere actoren in het veiligheidsdomein.
Landelijke programma’s
Op landelijk, regionaal en lokaal niveau zijn we in verschillende rollen actief in diverse landelijke programma’s op het gebied van veiligheid. Denk aan het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid, het programma Preventie met Gezag en het Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming. De kennis, de ervaring en het landelijke netwerk dat we hierin opbouwen nemen we ook mee in andere opdrachten waarin aan de betreffende thema’s wordt gewerkt.
Datagedreven werken
Datagedreven werken is onmisbaar om de veiligheid effectief te vergroten. Hiervoor zijn medewerkers nodig met inhoudelijke expertise én het vermogen om data te interpreteren en in te zetten in werkprocessen. Die hebben wij in dienst. Bij een datagedreven aanpak maken we gebruik van gegevens uit verschillende bronnen. Op deze manier krijgen we inzicht in de samenhang tussen factoren en worden verbanden zichtbaar. Zo versterken we de informatiepositie en wordt duidelijk wat écht werkt om doelen te bereiken.
Thema’s als privacy en informatiebeveiliging worden steeds belangrijker nu het gebruik van data om veiligheidsanalyses te maken toeneemt. Privacy komt steeds vaker terug in de media en in het maatschappelijk debat, waarbij ook de balans tussen veiligheid en privacy vaak aan de orde is. BMC helpt de publieke sector gegevens veilig toe te passen, te beheren én te beschermen.
Ontwikkelen en inzetten van instrumenten
We helpen organisaties concreet door instrumenten te ontwikkelen en in te zetten in onze opdrachten. Voorbeelden van die instrumenten zijn getoetste beleids- en programma methodes, zoals Kernbeleid Veiligheid en Aanpakken met Impact. Ook beschikken we over instrumenten voor analyse- en benchmarks en technieken voor organisatieontwikkeling en regievoering. In opdracht van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) de adviestool ‘OOV op orde’ voor het organisatiemodel OOV ontwikkeld. Dat hebben wij nu in beheer.
Onze dienstverlening op veiligheid
Advies en onderzoek
BMC ondersteunt organisaties van advies tot en met uitvoering. Samen met onze opdrachtgever(s) komen we tot ambitieuze, integrale plannen en op uitvoering gerichte aanpakken. Hierbij ontwikkelen we een heldere governance, gericht op duurzame allianties die met concrete maatregelen complexe en maatschappelijke opgaven in een stroomversnelling krijgen. We dragen onze kennis over aan onze opdrachtgever, zodat de aanpak een vervolg krijgt. Zo zorgen we dat onze plannen ook daadwerkelijk uitgevoerd worden. Onze onafhankelijke rol in onderzoek en advies kan helpen om partners in veiligheidsvraagstukken samen te brengen en kan bijdragen aan goed onderbouwde besluitvorming. Ook bieden we leiderschapstrajecten aan en kunnen we veiligheidsdriehoeken begeleiden om tot effectievere samenwerking te komen.
Detachering
We leveren adviseurs en interim-professionals die inzetbaar zijn op veiligheidsthema’s. Zij zijn bijvoorbeeld inzetbaar als beleidsadviseur, procesregisseur, bestuursadviseur, kwartiermaker, projectleider of programmamanager.
Lees hier alles over detachering
Opleidingen en trainingen
BMC levert persoonlijke opleidingstrajecten en incompany trainingen op maat. Deze trainingen worden afgestemd op de specifieke behoeften van uw organisatie.
Lees hier meer over onze opleidingen en trainingen
Werving en selectie
Ondersteuning nodig op veiligheid? We nemen de werving en selectie graag van u over. We zorgen dat u precies die specialisten vindt die u nodig heeft.
Praktijkvoorbeelden en oplossingen
Werken bij BMC op het gebied van veiligheid
Wil jij ook werken aan het verbeteren van de publieke sector? Dat kan bij BMC. Als adviseur of consultant op het gebied van veiligheid maak je impact samen met je collega’s en opdrachtgevers. Je gaat aan de slag met verschillende maatschappelijke vraagstukken, zowel procesgericht als inhoudelijk. Heb je passie voor veiligheidsvraagstukken en ben je toe aan een mooie vervolgstap in je carrière? Wij helpen je verder te ontwikkelen.
Benieuwd naar andere mogelijkheden bij BMC? Bekijk alle openstaande vacatures.
Kom met ons in gesprek over veiligheid
Minke Poppens
managing consultant sociaal domein en partner veiligheid
“Als managing consultant zet ik mij in voor een krachtige combinatie van zorg en veiligheid. Domeinoverstijgende samenwerking (sociaal domein, (jeugd)zorg, openbare orde, justitie) vormt daarin de kern van mijn opdrachten. Binnen BMC ben ik als partner binnen het sociaal domein verantwoordelijk voor het thema veiligheid. Daarin is mijn drijfveer om professionals vanuit verschillende werkvelden en met verschillende perspectieven samen te brengen om tot effectieve en duurzame oplossingen te komen voor (vaak kwetsbare) individuen met een veiligheidsrisico én de maatschappij.”
Saskia Jansen
Managing consultant
“Binnen het domein veiligheid is integraal werken een forse uitdaging: verbinden via kennisuitwisseling en samen meer aankunnen, is een continu proces. In diverse rollen heb ik in het domein veiligheid sturing gegeven aan doorontwikkeling van zowel visie als teams, waarbij ik in gelijke mate oog heb voor de menselijke maat en de gewenste koers.”
Elly Westerbeek
managing consultant
“Rechtvaardigheid, zorg en veiligheid vormen de rode draad in mijn loopbaan. Ik geloof dat een veilige samenleving alleen mogelijk is als het overheidsingrijpen zorgvuldig en rechtvaardig is vormgegeven—met duidelijke grenzen én met oog voor menselijke maat. In mijn werk zoek ik bewust de spanning op tussen verschillende belangen en breng ik dilemma’s aan het licht. Niet om tegenstellingen te benadrukken, maar om vanuit gedeeld inzicht tot gezamenlijke doelen te komen. Ik beweeg me daarbij graag tussen strategie en uitvoering, en combineer denkkracht met daadkracht. Samen ontwikkelen, verbinden en realiseren binnen het veiligheidsdomein: dát is waar ik energie van krijg en het verschil maak.”