Organisatie en governance van corporaties

Bestuurders en toezichthouders van woningcorporaties staan voor flinke uitdagingen. Er worden grote maatschappelijke prestaties van corporaties verwacht. Dat vraagt om goede sturing, strategie en een professionele organisatie. In de top van corporaties komt dit samen.  Daarom is een efficiënte én toekomstbestendige organisatieontwikkeling cruciaal.

BMC helpt het bestuur, het management en de Raad van Commissarissen van woningcorporaties om tussen de verschillende belangen te navigeren. We geven advies over hoe de organisatie het beste bestuurd kan worden en hoe de governance, strategie en inrichting van de corporaties beter op elkaar aan kunnen sluiten. En helpen dit waar te maken. Want bij ons stopt het niet bij adviseren. Wij zijn gewend om adviezen ook te implementeren. 

Benieuwd wat BMC voor u kan betekenen? Lees dan verder of neem contact met ons op.

Neem contact met ons op

Op deze pagina:
Wat is de kern van de organisatie en governance van woningcorporaties?
De visie van BMC op de organisatie en governance van woningcorporaties
De aanpak van de organisatie en governance van woningcorporaties
Onze dienstverlening op de organisatie en governance van woningcorporaties
Praktijkcases en oplossingen
Werken bij BMC op het gebied van de organisatie en governance van woningcorporaties
Adviseurs organisatie en governance van woningcorporaties

Actueel

Toon alles

De kern van de organisatie en governance van woningcorporaties

BMC helpt bij een toekomstbestendige organisatieontwikkeling van woningcorporaties. Hierbij kijken we naar de samenhang tussen maatschappelijke vraagstukken, missies, visies en effectiviteit van de organisatie. Woningcorporaties zijn relatief eenvoudige organisaties in een complex speelveld. Dat leidt vaak tot spanningen, miscommunicatie en gebrek aan slagvaardigheid. We helpen corporaties maximaal effectief te zijn en zo optimaal bij te dragen aan de volkshuisvestelijke opgaven. 
 

De visie van BMC op de organisatie en governance van corporaties

Bij BMC geloven we dat hoogwaardig advies hand in hand gaat met daadkrachtige implementatie. Daarom richten we ons op de vraag hoe woningcorporaties zo slagkrachtig en maatschappelijk effectief mogelijk kunnen zijn. Onze adviseurs spreken de taal van de corporatie én houden overzicht in complexe omstandigheden. Daarmee ontzorgen ze bestuur, management en toezicht en creëren ze rust en overzicht.
 

Aanpak van de organisatie en governance van corporaties

Vanuit het model van de Nederlandse School voor het Openbaar Bestuur kijken we naar de verschillende aandachtsgebieden die er binnen de corporatie zijn. We onderzoeken of deze in balans zijn en welke gebieden extra aandacht vragen. Dit doen we aan de hand van de volgende vragen:

  • Welke opgaven liggen er voor de organisatie, het bestuur en toezicht?
  • Wat staat ieder van hen te doen?
  • Wat betekent dit voor de strategie, de inrichting van de organisatie en de corporate governance?
  • Welke concrete stappen zetten we?

Organisatie en governance corporaties model

Onze dienstverlening op de organisatie en governance van corporaties

Advies en onderzoek

BMC ondersteunt overheden met strategisch advies op het gebied van governance, bestuur en organisatie van corporaties. Daarnaast fungeren we als sparringpartner voor bestuur, toezicht en bestuurssecretarissen. Door middel van een organisatiescan (een foto van de organisatie en de ontwikkelingsfase waarin deze zich in bevindt, op basis van het EFQM-model) maken wij een plan van aanpak. Herziening en modernisering van de corporate governance zijn hierin belangrijke focuspunten.

Meer over advies en onderzoek

Detachering

Wij leveren adviseurs en interim professionals en bieden trainingen en kennissessies aan om de samenwerking tussen verschillende partijen te bevorderen. 

Lees hier alles over detachering

Opleidingen en trainingen

BMC levert persoonlijke opleidingstrajecten en in-company trainingen op maat. Deze trainingen worden afgestemd op de specifieke behoeften van uw organisatie. 

Lees hier meer over onze opleidingen en trainingen

Werving en selectie

Ondersteuning nodig op het gebied van organisatie en governance van corporaties? We nemen de werving en selectie graag van u over. We zorgen dat u precies die specialisten vindt die u nodig heeft. 

Meer over werving en selectie

Prakrijkcases en oplossingen

Toon alles

Werken bij BMC op het gebied van de organisatie en governance van corporaties

Wil jij ook werken aan het verbeteren van de publieke sector? Als adviseur op het gebied van de organisatie en governance van corporaties maak je impact samen met je collega’s en opdrachtgevers. Voor het versterken van ons profiel zoeken we ervaren bestuurssecretarissen, interim bestuurders en strategisch managers die de stap naar een eindverantwoordelijke rol willen maken. Toe aan een mooie vervolgstap in je carrière? Wij helpen je verder ontwikkelen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk alle openstaande vacatures.
 

Adviseurs organisatie en governance van woningcorporaties

Judith Degen
senior adviseurPortret senior adviseur bedrijfswaarde woningcorporaties Judith Degen

“Mijn hart ligt bij strategische beleids- en organisatievraagstukken. Ervaring heb ik opgedaan in de rollen van secretaris, strategisch (beleids)adviseur en sparringpartner voor bestuur, directie en raden van commissarissen zowel in de corporatiesector als in de zorgsector. 
Ik word enthousiast van het inzetten van mijn strategisch denkvermogen, omgevings- en organisatiesensitiviteit om, ook in complexe omstandigheden, het overzicht en de voortgang te bewaken. Procesmanagement en inhoudelijke kwaliteit combineer ik met maatschappelijke betrokkenheid en bevlogenheid.”

Peter WintermanPortret managing consultant bedrijfswaarde woningcorporaties Peter Winterman
managing consultant

“Naast mijn rol als interim bestuurder en directeur houd ik me bezig met organisatie-, governance en strategische vraagstukken. Deze vraagstukken zijn veelal op gebied van leiderschap, cultuur, samenwerking en organisatieontwikkeling en verandering.
Ik werk vanuit een duidelijke aanpak die is gericht op het behalen van resultaten. Met mijn optimistische natuur en goed ontwikkelde analytische vaardigheden weet ik op inspirerende wijze de boodschap over te brengen. Ik koppel een sterk verantwoordelijkheidsgevoel aan de wil om impact te hebben.”

Erik Timmer
senior adviseurPortret senior adviseur bedrijfswaarde woningcorporaties Erik Timmer

“Ik heb ruime ervaring als adviseur, manager en bestuurssecretaris binnen de volkshuisvesting, zowel in de corporatiesector als bij de overheid. Mijn ervaring heb ik met name opgedaan in vraagstukken op het snijvlak van organisatie en strategie, zoals inrichtingsvraagstukken, fusie, organisatiebeleid en corporate governance. Ik ben door de wol geverfd in de rol van sparring partner van bestuur en RvC. Ik houd overzicht wanneer het ingewikkeld en spannend wordt en breng samenhang en richting in complexe situaties. Ik combineer strategisch denkvermogen met een verbindende en sensitieve persoonlijkheid.”

Ruud Jan van den BergPortret domeindirecteur bedrijfswaarde woningcorporaties Ruud-Jan van den Berg
domeindirecteur

“Ik heb het voorrecht om iedere dag met onze adviseurs en opdrachtgevers te werken aan een gezonde en veilige leefomgeving voor alle generaties. Om hier een waardevolle bijdrage aan te kunnen blijven leveren, is het noodzakelijk dat we vanuit verschillende disciplines samenwerken. En juist dát is de kracht van BMC.”

Neem contact met ons op

Meer expertises binnen wonen en woningcorporaties

Deze expertise is gelinkt aan wonen en woningcorporaties. Bekijk ook andere expertises binnen dit domein.

Contact

Uw privacy is belangrijk voor ons. BMC gaat zorgvuldig om met uw persoonsgegevens, zie hierover meer in ons privacy statement