
Circulaire Economie
Onze lineaire manier van produceren en consumeren leidt tot de uitputting van schaarse grondstoffen, veroorzaakt afval en draagt bij aan klimaatverandering door de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. De transitie van een lineaire naar een circulaire economie is dus hard nodig. De doelstellingen van het Rijk zijn overgenomen (50% circulair in 2035 en 100% circulair in 2050), maar wat vraagt dit concreet van onze gemeente in de praktijk?
Op deze pagina:
De economie van morgen biedt kansen
Veelgestelde vragen over circulariteit
Over onze aanpak
Onze dienstverlening op circulariteit
Praktijkcases
Neem contact op met onze adviseurs
Actueel
De economie van morgen biedt kansen
Transities zijn complex, maar bieden ook kansen. Circulariteit kan bijdragen aan de strategische autonomie: wanneer we grondstoffen in een gesloten kringloop behouden, is onze economie minder afhankelijk van de onvoorspelbare wereldpolitiek. Ook biedt de transitie kansen voor nieuwe en toekomstbestendige groeimarkten. Het is tijd om de circulaire economie te omarmen. Zo pakken we niet alleen de urgentie van nu aan, maar creëren we ook de mogelijkheden van morgen.
Veelgestelde vragen over circulariteit
Onze opdrachtgevers lopen in de praktijk tegen de volgende uitdagingen aan:
- We hebben circulaire doelstellingen opgenomen in ons beleid, maar hoe vertalen we deze doelen naar de uitvoering?
- Hoe kunnen we voldoende ruimte creëren voor circulaire activiteiten, zonder dat dit ten koste gaat van de schaarse ruimte voor wonen en werken?
- Hoe ondersteunen we onze bestaande lokale ondernemers bij het ontwikkelen van circulaire producten en diensten?
- Hoe maken we slim gebruik van bestaande energie van bewoners? Vanuit welke rol en hoe stimuleren we circulaire initiatieven en schalen we deze op?
- Welke rol willen we als gemeente spelen bij het faciliteren van een circulaire infrastructuur voor ondernemers en inwoners? En welke samenwerkingspartners kunnen we hierbij betrekken?
- Welke ervaringen en voorbeelden uit andere gemeenten of landen kunnen we benutten?
- Hoe borgen we circulariteit binnen de gemeentelijke organisatie?
Over onze aanpak
BMC werkt dagelijks aan de nieuwe economie en ondersteunt opdrachtgevers bij deze uitdagingen middels advies en uitvoeringskracht. Om de circulaire doelstellingen te behalen is een integrale aanpak en samenwerking nodig. BMC biedt stevige procesbegeleiding om de vaart erin te houden en zet creativiteit in om kansen te zien en benutten.
Herken je deze uitdagingen en wil je hier eens over sparren? Neem contact op met een van onze adviseurs.
Onze dienstverlening op circulariteit
Advies en onderzoek
BMC biedt de inhoudelijke kennis en expertise om bewoners, ondernemers, overheden en kennisinstellingen met elkaar te verbinden en samen met deze partijen te werken aan de opgaven.
Detachering
Wij leveren adviseurs en interim professionals en bieden trainingen en kennissessies aan om de samenwerking tussen verschillende partijen te bevorderen.
Lees hier alles over detachering
Opleidingen en trainingen
BMC levert persoonlijke opleidingstrajecten en in-company trainingen op maat. Deze trainingen worden afgestemd op de specifieke behoeften van uw organisatie.
Lees hier meer over onze opleidingen en trainingen
Werving en selectie
Ondersteuning nodig op het gebied van circulaire economie? We nemen de werving en selectie graag van u over. We zorgen dat u precies die specialisten vindt die u nodig heeft.
Praktijkcases en oplossingen
Neem contact op met onze adviseurs
Meer informatie over circulaire economie? Neem dan contact op met onderstaande adviseur:
Karim Adarghal
partner economie
"Als partner economie binnen het economische en fysieke domein hanteer ik graag een pragmatische, oplossingsgerichte en proactief aanpak. In complexe vraagstukken fungeer ik vaak als haarlemmerolie en weet gezamenlijk belang te creëren en te bewaken. Ik adviseer graag bestuurders en ambtelijke top over beleids- en organisatievraagstukken. Hiernaast zorg ik voor richting, energie en resultaten in veranderende situaties op strategisch- (management) en tactisch niveau."
Dianne Tams-Burggraaf
Adviseur circulaire economie