Integrale kindcentra: netwerkorganisatie

De ontwikkeling van integrale voorzieningen voor onderwijs, opvang en zorg is nog steeds in beweging. Een integraal kindcentrum (IKC) is meer dan een samenwerkingsvorm tussen deze maatschappelijke partners. Het biedt kinderen kansen om te leren, zich te ontwikkelen en te socialiseren. Deze ontwikkeling van voorzieningen voorziet in de behoefte aan een integrale aanpak. Dat zien we ook aan de verdere ontwikkeling van integrale kind- en expertisecentra (IKEC’s) met gespecialiseerd onderwijs, kinderopvang en jeugdhulp. 

BMC ondersteunt organisaties bij het creëren van een inclusieve leef-, speel- en leeromgeving voor alle kinderen. We merken in de praktijk dat dat een behoorlijke uitdaging is, dankzij verschillen in mogelijkheden, beperkingen, herkomst en sociale, culturele en economische achtergronden. Daarom werkt BMC met interprofessionele teams van leerkrachten, pedagogisch medewerkers, vakkrachten en zorgprofessionals om een pedagogische basisstructuur te realiseren. Ook bij de ontwikkeling van een interprofessioneel team en pedagogische basisstructuur kan BMC ondersteunen. 

Ook bij andere vraagstukken op het gebied van jeugd en onderwijs staan we voor u klaar. Benieuwd wat BMC voor u kan betekenen? Lees dan snel verder, of neem meteen contact met ons op.

Neem contact op

Op deze pagina:
Wat verstaat BMC onder integraal onderwijs?
Onze aanpak op het gebied van integrale onderwijsvoorzieningen
Onze dienstverlening op het gebied van integrale kindcentra
Praktijkcases en oplossingen
Werken bij BMC op het gebied van integraal onderwijs
Adviseurs integraal onderwijs

Actueel

Toon alles

Wat verstaat BMC onder integraal onderwijs?  

Integraal onderwijs bestaat uit voorzieningen waarbij verschillende partners samenwerken aan de optimale ontwikkeling van kinderen of jongeren. Integrale onderwijsvoorzieningen kunnen enorm van elkaar verschillen. Toch zijn er belangrijke overeenkomsten: integraal onderwijs bestaat in ieder geval uit een samenwerking van het regulier of speciaal onderwijs met andere partners uit het onderwijs, kinderopvang, jeudgzorg of jeugdwerk. Samen geven zij vorm aan de optimale ontwikkeling van kinderen en jongeren

Samenwerking gaat echter niet vanzelf. Elke partner heeft een eigen achtergrond, eigen belangen, een eigen taal en soms zelfs eigen wetgeving. Samenwerking kent daarnaast verschillende intensiteiten, van de school als netwerkorganisatie tot integrale samenwerking in één gebouw en juridisch construct of de verschillende vormen daar tussenin. Het integraal kindcentrum is dan ook één van de mogelijke vormen van integraal onderwijs. 

In een IKC of IKEC is de visie op ontwikkeling en voorzieningen geïntegreerd door één leiding met één pedagogische visie op één locatie, die netwerken vormen rondom een kind. Dit wordt tot stand gebracht door intensieve samenwerking, tussen pedagogische basisvoorzieningen onderling en met andere samenwerkingspartners zoals jeugdzorg, welzijn, bibliotheken en sportorganisaties. Het vormen van een IKC is zowel een project, met een duidelijk begin, een uitgestippelde route en een resultaat, als een verandering die met elkaar ontworpen wordt. 

Om een IKC te laten slagen zijn meerdere dingen nodig:

  • een gezamenlijke pedagogische en educatieve basis
  • een heldere manier van interdisciplinaire samenwerking
  • gerealiseerde organisatorische randvoorwaarden
     

Onze aanpak op het gebied van integrale onderwijsvoorzieningen

BMC ondersteunt de samenwerking tussen verschillende partijen die betrokken zijn bij een integrale onderwijsvoorziening zoals een integraal kindcentrum. Wij ondersteunen onze opdrachtgevers in diverse ontwikkelstadia. Of het nu gaat om projectmanagement bij het opzetten van een IKC, het verbinden van partners door middel van visievorming of procesbegeleiding bij uitdagingen op het gebied van samenwerking of onderstromen in de organisatie, wij gaan de uitdaging graag aan. Zo komen we samen tot optimale ontwikkelingskansen voor ieder kind.
 

Onze dienstverlening op het gebied van integrale kindcentra

Advies en onderzoek 

BMC ondersteunt onderwijsinstellingen en kinderopvang met advies en onderzoek. Onze adviseurs bieden strategisch advies over samenwerkingsvraagstukken en begeleiden bij het bereiken van praktische oplossingen.

Meer over advies en onderzoek

Detachering 

Wij leveren adviseurs en interim professionals in zowel kinderopvang, onderwijs en jeugdzorg.

Lees hier alles over detachering

Opleidingen en trainingen 

BMC levert persoonlijke opleidingstrajecten en in-company trainingen op maat. Onze trainingen worden afgestemd op de specifieke behoeften van uw organisatie. 

Lees hier meer over onze opleidingen en trainingen

Werving en selectie

Ondersteuning nodig op het gebied van integrale kindcentra? We nemen de werving en selectie graag van u over. We zorgen dat u precies die specialisten vindt die u nodig heeft. 

Meer over werving en selectie

Praktijkcases en oplossingen

Toon alles

Werken bij BMC op het gebied van integraal onderwijs

Bij BMC zijn we op zoek naar iemand met een helicopterview met een aantal jaar ervaring als schoolleider of bestuurder, voor een rol als adviseur. In deze rol help je de verschillende partijen om een goede samenwerking te vormen. Je opdrachten vinden plaats in het brede onderwijsveld, in samenwerking met partners als jeugdzorg en kinderopvang. Dit zijn functies als projectleider gericht op gelijkwaardig partnerschap. De opdrachten zijn complex vanwege de verschillende belangen van de partijen. Je helpt hen hierbij een manier van samenwerken te vinden die de eigenheid van iedere organisatie laat voortbestaan, maar waar juist ook de kracht van samenwerking werkt. 
 

Adviseurs integraal onderwijs

Meer informatie over integraal onderwijs? Neem dan contact op met onderstaande adviseurs:Portret adviseur integraal onderwijs Fonny Docter

Fonny Docter
managing consultant
“Onderwijs is passend als het de kansen van kinderen als uitgangspunt neemt en je samen werkt aan het bereiken ervan.” 

Han JanssensPortret adviseur integraal onderwijs Han Janssens
managing consultant 
"De school als netwerkorganisatie vraagt wezenlijk andere vaardigheden van leiderschap. Dit leiderschap beperkt zich echter niet tot de schoolleider, wat vragen we van medewerkers en hoe komen we daar?" 

Berien BakkerPortret adviseur integraal onderwijs Berien Bakker
managing consultant 
"Kansengelijkheid ontstaat daar waar onderwijs, opvang en zorg samenkomen." 

Neem contact met ons op

Meer informatie over passend onderwijs en netwerkorganisatie

Deze expertise valt onder passend onderwijs en netwerkorganisatie binnen jeugd en onderwijs. Bekijk ook andere expertises binnen dit domein:

Contact

Uw privacy is belangrijk voor ons. BMC gaat zorgvuldig om met uw persoonsgegevens, zie hierover meer in ons privacy statement