Regionale samenwerking

Het is belangrijk dat samenwerkende organisaties de juiste handvatten en begeleiding krijgen, zodat ze ook echt verder komen. Deze begeleiding biedt BMC binnen de publieke sector. Wij bieden denkkracht, organisatiekracht en uitvoeringskracht voor gemeenten, provincies, regio’s, zorginstellingen, onderwijsinstellingen en waterschappen. Zowel interim als in een adviserende rol. We helpen overheden en hun regionale samenwerkingsverbanden met visievorming, het opstellen van strategische en uitvoeringsagenda's, met governance-vraagstukken en implementatie daarvan.

Met onze jarenlange ervaring in de publieke sector brengen we expertises samen. Zowel binnen de teams die wij aanbieden, als bij het vormen en begeleiden van teams bij de klant. Benieuwd wat BMC voor u kan betekenen? Lees verder of neem meteen contact met ons op.

Neem contact op

Op deze pagina:
Waarom is regionale samenwerking belangrijk?
Onze dienstverlening op het gebied van regionale samenwerking
Praktijkcases en oplossingen
Adviseurs regionale samenwerking

Actueel

Toon alles

Waarom is regionale samenwerking belangrijk?

Regionale samenwerking is belangrijk bij het aanpakken van hedendaagse, grote maatschappelijke opgaven. Overheden weten dat ze met deze uitdagingen aan de slag moeten, nu of in de toekomst. En dat ze dit samen moeten doen met andere maatschappelijke organisaties op het gebied van bijvoorbeeld onderwijs, zorg of natuur maar ook met bedrijven en inwoners. Deze overheden en semi-overheden voeren hun werkzaamheden uit in het belang van de inwoner, de leerling en de cliënt. Worden deze opgaven niet op tijd aangepakt, dan ervaren zij de negatieve gevolgen hiervan. Daarnaast brengt regionale samenwerking veel voordelen mee voor inwoner, leerling en de cliënt.

De energietransitie, economische transitie, gebiedsontwikkeling, klimaatverandering, ruimtelijk- economische ontwikkeling, de omgevingswet, wonen en woningcorporaties: zomaar een greep uit de groeiende stapel aan maatschappelijke opgaven. Overheden en semi-overheden kunnen deze toename van opgaven niet alleen aan. Er is een gebrek aan denkkracht, organisatiekracht en uitvoeringskracht samenwerkingskracht en vaak is het effect van het lokaal inrichten beperkt. Om deze opgaven het hoofd te bieden, zijn sterke domeinoverstijgende ketensamenwerkingen nodig.
 

Onze dienstverlening op het gebied van regionale samenwerking

Advies en onderzoek 

Regionale samenwerkingsverbanden willen met Rijk en provincie partnerschappen vormgeven waarmee zij - ieder vanuit de eigen rol - de opgaven samen beter kunnen aanpakken. Dit is alleen mogelijk als ze een visie ontwikkelen en een plan hiertoe schrijven. Onze ervaren adviseurs bieden hierbij begeleiding.

Meer over advies en onderzoek

Detachering 

Wij leveren adviseurs en interim professionals en bieden trainingen en kennissessies aan om de samenwerking tussen verschillende partijen te bevorderen. 

Lees hier alles over detachering

Opleidingen en trainingen 

BMC levert persoonlijke opleidingstrajecten en in-company trainingen op maat. Deze trainingen worden afgestemd op de specifieke behoeften van uw organisatie. 

Lees hier meer over onze opleidingen en trainingen

Werving en selectie

Ondersteuning nodig op het gebied van regionale samenwerking? We nemen de werving en selectie graag van u over, of ondersteunen u hierbij. We zorgen dat u precies die specialisten vindt die u nodig heeft. 

Meer over werving en selectie

Praktijkcases en oplossingen

Toon alles

Adviseurs regionale samenwerking

Meer weten over regionale samenwerking? Neem dan contact op met één van onze adviseurs:

Shannon RoestPortret van senior adviseur regionale samenwerking Shannon Roest
senior adviseur
“Als adviseur bij BMC draag ik bij aan samenwerkingsopdrachten en het optimaliseren van organisatieprocessen in het publieke domein en op het snijvlak van het publieke en private domein. Ik houd me vooral bezig met thema's als de nieuwe economie, participatie en organisatiestructuur.” 

Joost Rompa
managing Consultant 
Portret van managing consultant regionale samenwerking Joost Rompa
“Ik geloof in de kracht van samen. Als senior-adviseur en strateeg help ik overheden en regio's bij 'het dansen op schalen'. Ik heb zeer brede ervaring in directie- en programmasturing en strategische advisering in (middel)grote gemeenten en samenwerkingsverbanden o.a. op het gebied van RES, verstedelijkingsopgave en Regiodeals.” 

Neem contact met ons op

Meer informatie over Bestuur

Deze expertise valt onder Bestuur binnen Bestuur & Organisatie. Bekijk ook onze andere expertises binnen dit domein:

Contact

Uw privacy is belangrijk voor ons. BMC gaat zorgvuldig om met uw persoonsgegevens, zie hierover meer in ons privacy statement