7 mei 2020

Samen op afstand: Latisha Meijer werkte mee aan een ‘praatboekje’ voor patiënten, hun naasten en zorgprofessionals

Ook in coronatijd maken BMC-adviseurs het verschil en vinden bijzondere manieren om zich vrijwillig in te zetten. Latisha Meijer werkte mee aan een ‘praatboekje’, zoals dit kan worden ingezet voor ouderen of zieken, om hun dierbaren op de hoogte houden van dagelijkse gebeurtenissen en belangrijke ontwikkelingen. Zo kunnen ze meeleven in tijden van corona.

Latisha Meijer is via BMC actief bij AxionContinu in Utrecht, in woonzorgcentrum Voorhoeve. Hier, op Kanaleneiland, wonen zo’n 82 mensen met dementie, op gesloten afdelingen. Naast haar dagelijkse werk als verpleegkundige is zij ook een van de makers van een mooi dagboekje voor patiënten, hun naasten en als hulpmiddel voor zorgprofessionals, met praktische tips hoe ze op afstand toch in contact kunnen blijven en met elkaar kunnen meeleven. Het geeft patiënten een gezicht door de informatie over hun achtergrond en liefhebberijen. De verzorgers en bewoners – met wat ondersteuning – kunnen noteren wat er iedere dag gebeurt. Familieleden en naasten kunnen het boekje thuis invullen en weer afgeven. Misschien het belangrijkste onderdeel is dat de inhoud ook uitnodigt om te praten over een moeilijk, maar belangrijk onderwerp: “Wat als je niet meer beter wordt?”.

Dutch Hacking Health

Duizendpoot Latisha is weliswaar opgeleid en werkzaam als verpleegkundige, maar is nog niet lang geleden teruggekeerd uit het buitenland. In Mexico werkte zij als IT- en e-Learning consultant. Dat verklaart haar interesse om deel te nemen aan een hackathon over de problematiek van de zorg tijdens de coronacrisis, zoals deze eind maart online werd georganiseerd. Het deelnemersteam startte het weekend met ideeën over ‘een mooi levenseinde’, maar eindigde met een uitgewerkt concept over het leven in isolatie, met als doel om samen zijn op afstand makkelijker te maken. Voor mensen die het contact kwijtraken, door het wegvallen van de verstandelijke vermogens én het leven in quarantaine. Verrassend genoeg - want je zou immers een app als uitkomst verwachten - heeft het geresulteerd in een laagdrempelig dagboekje.

Al 800 downloads

Afbeelding van de cover van het boekje 'Samen zijn op afstand'Door de leden van Team #10 bij Hack Corona werd stevig gepolderd over oplossingen, patient journeys en verdiepende vragen. De makers van het boekje, waaronder vrijwilligers in de Palliatieve Terminale zorg, ervaringsdeskundigen en andere professionals uit de zorg, hebben zorgvuldig met een focusgroep interviews gehouden om dit initiatief nóg een stapje verder te brengen. Ze werkten het idee tot in de finesses uit, waarbij Bernet Ragetli gezorgd heeft voor de finishing touch met mooie vormgeving en sprekende illustraties. Inmiddels is in een mum van tijd ook een website gerealiseerd, waar het praktische boekje gratis en belangeloos beschikbaar wordt gesteld: www.samenzijnopafstand.nl. Iedereen mag het downloaden, printen en gebruiken. Dat is in korte tijd al 800 keer gebeurd. Ook Tom Winkel, accountmanager bij BMC, zette onmiddellijk zijn netwerk in.

Denk je al na over het vervolg?

Latisha: “We werken nu hard om het initiatief bekendheid te geven bij zorgorganisaties, zodat het veel gebruikt kan worden. De optie om een app te ontwikkelen houden we nog in ons achterhoofd. Ik vind het in ieder geval fijn om mensen te kunnen helpen. Dat doe ik aan het bed, maar dus ook vanuit huis. Zolang ik nog kan, want inmiddels ben ik ook zwanger. Dat lijkt voor mij nog verre toekomst, maar mijn vriend zit nu al in zijn rol van ‘verse vader’ en maakt zich best wel bezorgd om mijn gezondheid tijdens mijn werk en het rondwarende virus. Wat mij betreft is dat niet nodig. Ik leef zelf nog heel erg in het heden en kijk na dit interview vooral uit naar de ‘Lief&Leed hangout’ met mijn collega’s. Even digitaal borrelen.”

 

Ook een steuntje in de rug nodig?

Heeft u een project binnen uw organisatie waar onze adviseurs - op vrijwillige basis - aan kunnen bijdragen? Bel dan naar de hulplijn van BMC (033 – 44 59 444) of mail naar hulplijn@bmc.nl. Samen staan we sterk, ook tijdens deze crisis.

VERSLAG ZORG

Gerelateerde artikelen