26 mei 2020

Samen sterker door de crisis: gratis hulplijn, ook voor welzijn- en verzuimvraagstukken

BMC-adviseurs vinden bijzondere manieren om zich vrijwillig in te zetten voor organisaties en hun medewerkers. Gewoon, omdat ze het kunnen en willen. Wouter Glastra van Loon, adviseur bij BMC, merkte dat er door werken op afstand veel vragen leven over welzijn en verzuim. Heeft u daar hulp bij nodig? Leg dan uw HR-vraagstukken voor aan ons team van specialisten via de gratis hulplijn. Wij delen graag onze kennis. 

Omgaan met werken op afstand, hoe doe je dat?

Veel organisaties in het publieke domein moeten op dit moment vanaf digitale (thuis)werkplekken functioneren. De coronabeperkingen leveren extra uitdagingen op. Wouter is een van de BMC-adviseurs met specialiteit HR en Bedrijfsvoering. Hij verzamelde, samen met zijn collega’s, wat er zoal leeft binnen de publieke sector, specifiek over welzijn en verzuim, het omgaan met werkdruk of het gebrek aan persoonlijk contact. Korte ruggespraak met een externe deskundige kan een oplossing snel dichterbij brengen. Hieronder wat voorbeelden van vragen die we zoal tegenkomen. 

Hoe hou je goed zicht op verzuim?

Deze vraag begint al met de hoe je vaststelt of het wel echt ziekteverzuim betreft. Hoe ga ik om met iemand die door een verkoudheid niet naar buiten mag? Maak ik dan melding van ziekteverzuim? Of geldt hiervoor nu een andere definitie; normaliter gaat het immers om het niet kunnen uitvoeren van werkzaamheden wegens ziekte? Ziekteverzuim kan extra hoog zijn door dit soort factoren, maar hoe leg ik het vast in een dossier? 

Over verborgen verzuim en psychosociale belasting

Voor veel medewerkers is thuiswerken lastig door de vervaging tussen werk en privé.  Sommigen ervaren extra werkdruk en of maken langere werkdagen dan op kantoor. Anderen hebben problemen met omschakelen na een drukke werkdag. Hoe kun je hierop inspelen? BMC kan adviseren over welke methoden het onderhouden van contact makkelijker maakt en welke vraagstelling een goede gespreksopening zijn. 

Gezonde thuiswerkplekken en Arbo

We komen ook vragen tegen over de Arbo technische kant: wat is een goede werkplek en waar moet die aan voldoen? Waar hebben mensen recht op, welke aanpassingen zijn de verantwoordelijkheid van de werkgever? En hoe gaan we straks het kantoor inrichten? 

Hoe hou je medewerkers vitaal? 

We ervaren dat communicatie van groot belang is bij het werken op afstand. Hoe gaat het met je collega's? Hoe blijf je betrokken met elkaar in de huidige digitale werkrelatie? Onze adviseurs kunnen u helpen met advies op maat over vitaliteit, ook in het kader van duurzame inzetbaarheid en verzuimpreventie. 

Reïntegratieverplichtingen, ook op afstand

In deze tijd wordt een groot beroep gedaan op creativiteit bij verzuimbegeleiding en reïntegratie. Het is best lastig om de juiste signalen op te vangen tijdens (video)bellen. Ook kun je niet terugvallen op de hulp van collega’s op de werkvloer. Hoe hou je contact met de medewerker die thuiszit? Hoe begeleid je de medewerker naar een actieve terugkeer of bij het aanbieden van passend werk? Hoe kun je vanaf afstand de arbeidsbelasting toch geleidelijk opbouwen? En hoe maak je samen een plan van aanpak? 

Gratis hulplijn

Ons team van specialisten beschikt over parate kennis over vraagstukken van welzijn en verzuim, het toepassen van wet- en regelgeving tijdens de coronamaatregelen en kan een oplossing snel dichterbij brengen. Met praktisch advies en uiteraard steeds met oog voor de specifieke belangen van werkgever én werknemer.  Wilt u alleen even een gevoel toetsen? Dan bieden we uiteraard een luisterend oor. 

De gratis hulplijn is bereikbaar van 8.00 uur tot 17.00 uur via 033- 44 59 444. 

Een steuntje in de rug nodig?

We steken graag de handen uit de mouwen en vinden steeds weer manieren om het verschil te maken, ook in coronatijd. Heeft u een project binnen uw organisatie waar onze adviseurs - op vrijwillige basis - aan kunnen bijdragen? Ook daarvoor kunt u terecht bij de hulplijn of mail naar hulplijn@bmc.nl. Samen staan we sterk, ook tijdens deze crisis.

VERSLAG FINANCIEN-EN-BEDRIJFSVOERING FINANCIEN-EN-BEDRIJFSVOERING

Gerelateerde artikelen