Economische transitie

Nederland staat aan de vooravond van de transitie naar een circulaire economie. Nederland heeft de ambitie om in de transitie naar een groene economie tot de kopgroep in Europa te behoren. Dat vraagt nog grote stappen. Binnen Nederland is het daarom belangrijk om verbinding te zoeken binnen en tussen regio’s.  

BMC ondersteunt bij het maken van strategische keuzes op weg naar de circulaire  economie en heeft ruime ervaring bij het sluiten van allianties tussen overheid, ondernemers, onderwijs, en maatschappelijke organisaties. Zo zetten we samen in op de overgang naar een duurzamere economie.  

Neem contact met ons op

Ook bij andere vraagstukken op het gebied van de energietransitie en economische transitie staan we voor u klaar. Benieuwd wat BMC voor u kan betekenen? Neem dan contact met ons op of lees verder.

Op deze pagina:
De maatschappelijke uitdaging van de economische transitie
Visie van BMC op de economische transitie
Werkwijze voor ontwikkeling van de economische transitie
Dienstverlening op het gebied van de economische transitie
Praktijkcases en oplossingen economische transitie
Werken bij BMC op het gebied van de economische transitie
Adviseurs economische transitie

Actueel

Toon alles

Maatschappelijke uitdaging van de economische transitie

Om van energietransitie een succes te maken, is ook een economische transitie nodig. Van lineair naar circulair. Deze verandering brengt voor overheden verschillende ontwikkelingen met zich mee. Datagedreven werken wordt belangrijker en we zien dat steeds meer werkprocessen geautomatiseerd worden. Daarnaast willen we het welzijn van de volgende generaties veiligstellen en werkgelegenheid behouden. 
 

Visie BMC op de economische transitie

De economische transitie biedt veel kansen voor innovatie en werkgelegenheid. Zo zien we dat de nieuwe economie kansen biedt voor een inclusieve arbeidsmarkt, meer ruimte voor bewonersinitiatieven, en sociaal ondernemerschap. Daarnaast zien we ook kansen bij de ruimtelijke inpassing van de economische transitie. We pakken deze kansen graag samen met u aan vanuit verschillende disciplines. 
 

Zo draagt BMC bij aan de economische transitie

De Regionale Investeringsagenda (RIA) is een effectief instrument om in te zetten voor de economische transitie. De RIA heeft als doel om sneller in te zetten op thema’s als woningbouw, mobiliteit, stikstofproblematiek en duurzame economische ontwikkeling. Een RIA kan meer focus aanbrengen op de investeringen die nodig zijn om de regio leefbaar en competitief te houden. In de RIA worden verschillende projecten, plannen, programma’s en geldstromen (zowel publiek als privaat) met elkaar verbonden om elkaar uiteindelijk te versterken. BMC ondersteunt graag bij het opstellen van een Regionale Investeringsagenda.
 

Onze dienstverlening op de economische transitie

Advies en onderzoek

Om de Nederlandse economie klaar te stomen voor de toekomst heeft het Rijk het Nationaal Groeifonds opgezet. Hiermee wordt geïnvesteerd in projecten die een zo groot mogelijke bijdrage leveren aan structurele economische groei. Initiatiefnemers worden beoordeeld door een onafhankelijke commissie die kijkt naar de bijdrage aan duurzaam verdienvermogen; strategische onderbouwing; kwaliteit van het plan, en kwaliteit van bestuur/organisatie. 

BMC ondersteunt regio's, overheden en triple helix organisaties bij het maken van scherpe analyses en strategische ontwikkelplannen gericht op verduurzaming van de economie en het vestigingsklimaat. Ook zijn wij beschikbaar als procesbegeleider en inhoudelijk expert bij de ontwikkeling van proposities voor het Nationaal Groeifonds, Regio Deals en Regionale Investeringsagenda's.

Meer over advies en onderzoek

Detachering

Wij leveren adviseurs en interim professionals en bieden trainingen en kennissessies aan om de samenwerking tussen verschillende partijen te bevorderen. 

Lees hier alles over detachering

Opleidingen en trainingen

BMC levert persoonlijke opleidingstrajecten en in-company trainingen op maat. Deze trainingen worden afgestemd op de specifieke behoeften van uw organisatie. 

Lees hier meer over onze opleidingen en trainingen

Werving en selectie

Ondersteuning nodig op het gebied van de economische transitie? We nemen de werving en selectie graag van u over. We zorgen dat u precies die specialisten vindt die u nodig heeft. 

Meer over werving en selectie

Praktijkcases en oplossingen

Toon alles

Werken binnen de economische transitie

De energietransitie en de transitie naar een circulaire economie is één van de drie grote, integrale opgaven bij BMC. Een team van gedreven adviseurs zet zich iedere dag in om samen met opdrachtgevers meer uitvoeringskracht te realiseren. Onze ambitie? BMC moet dé samenwerkingspartner worden voor het versterken van uitvoeringskracht voor de energietransitie én de transitie naar de circulaire economie. De focus ligt hierbij op de aansturing, inrichting en versterking van uitvoeringsallianties voor de transitieopgaven. Wil jij je ervaring inzetten voor een groen en circulair Nederland? Reageer dan op één van onze vacatures of kijk eens tussen ons aanbod aan traineeships
 

Adviseurs economische transitie

Joris Stok
senior partnerPortret senior partner economische transitie Joris Stok
"Ik ben partner en senior adviseur bij BMC. Ik heb meer dan vijftien jaar ervaring in het publieke domein. Als adviseur ben ik sinds 2008 verbonden aan BMC. In het krachtenveld tussen bestuur, organisaties en maatschappelijke partners werk ik aan impactvolle experimenten en innovaties in het ruimtelijk en economische domein." 

Neem contact op

Meer expertises binnen de energietransitie en economische transitie

Deze expertise is gelinkt aan de energietransitie en economische transitie. Bekijk ook andere expertises binnen dit domein.

Contact

Uw privacy is belangrijk voor ons. BMC gaat zorgvuldig om met uw persoonsgegevens, zie hierover meer in ons privacy statement