27 jul 2018

BMC onderzoekt meerwaarde van leefwereldbenadering in wijkverpleging

Bron: ZorgenZ

Kruisvereniging onderzoekt meerwaarde van leefwereldbenadering in wijkverpleging

De regionale kruisvereniging West-Brabant laat door BMC Advies onderzoek uitvoeren naar de meerwaarde van een ‘leefwereldbenadering’ binnen de wijkverpleging. Met het onderzoek hoopt de vereniging wijkverpleegkundigen en andere professionals te helpen los te komen van de ‘systeemwereld’. De eerste resultaten worden dit najaar verwacht.

Volgens Henk van Tilborg van de regionale kruisvereniging is een omslag in denken en doen van de ‘systeemwereld’ naar de ‘leefwereld’ nog steeds niet tot stand gebracht binnen de zorg en het sociaal domein: “Reeds tien jaar geleden werd deze omslag voorspeld, maar recent bleek dit één van de weinige voorspellingen die niet is uitgekomen”, waarbij Van Tilborg verwijst naar het essay ‘Beleef de onzichtbare overheid 2015’ dat al in 2005 werd geschreven door Zuurmond, Mulder en Bulling. Ondanks de decentralisaties en de hervormingen in de zorg blijven oude werkwijzen hardnekkig bestaan.

Ander keurmerk

De leefwereldbenadering wordt onder meer gekenmerkt door het werken vanuit het alledaagse, naastenliefde, ontmoeting met een klik, dialoog, en ‘samenvoorzienendheid’. Het onderzoek wordt uitgevoerd door BMC en vindt plaats onder ‘wijkzusters’ van Surplus, Thuiszorg West-Brabant en Elisabeth Breda. Gekeken wordt onder meer naar in hoeverre de leefwereldbenadering, zoals vastgelegd in een inspirerend keurmerk van CIIO, uitwerking heeft op cliënten en wijken. Het keurmerk van CIIO moet volgens de kruisvereniging een alternatief bieden voor ‘systeemgerichte’ instrumenten als de CQ-index, die recent in de ijskast is gezet door staatssecretaris Van Rijn (Kamerbrief d.d. 26 juni jl. over voortgang ‘Waardigheid en trots, liefdevolle zorg voor onze ouderen’).

Wijkzuster terug

De kruisvereniging West-Brabant initieert vaker eigen onderzoek. Enige tijd geleden was het onderzoek ‘De wijkzuster terug in West-Brabant – worden we er beter van’ landelijk nieuws en droeg bij aan de opname van € 250 miljoen voor wijkverpleegkundigen in het huidige regeerakkoord.

Meer Informatie?

Voor meer informatie of een vrijblijvende afspraak kunt u contact met ons opnemen via het onderstaande contactformulier of telefonisch via (033) 496 52 00.

PRAKTIJKCASE ZORG

Contact

Uw privacy is belangrijk voor ons. BMC gaat zorgvuldig om met uw persoonsgegevens, zie hierover meer in ons privacy statement