9 jul 2019
“Verder kijken dan je neus lang is”
blogreeks door de businessunit Werving en Selectie van BMC
Fijn dat u het eerste blog wilt lezen van de businessunit Werving & selectie van BMC. Wij willen ons enthousiasme over ons werk graag met u delen. Dat blijven we doen na deze eerste blog: telkens neemt een van ons het stokje over. Wij zijn allemaal consultant en recruiter en we zijn ervan overtuigd dat we iets te melden hebben dat even tot nadenken stemt, tot herkenning leidt en inspireert.
Scheidslijn doorbreken
Wat wij doen, is de beste nieuwe medewerkers voor u vinden. Wij kunnen dat als de beste, omdat wij alles, echt alles weten van het type mensen dat u wilt hebben en welke uitdagingen zij zoeken. De publieke sector, met name de lokale overheid, zit in onze genen. Tegelijkertijd pleiten wij voor het doorbreken van de strakke scheidslijn tussen de overheidssector en alles daarbuiten, meestal samengevat als “het bedrijfsleven” of “de commerciële sector”. De mensen die u zoekt, zijn namelijk lang niet altijd bij een andere publieke organisatie te vinden. Integendeel. Wij willen u graag een voorbeeld van dit tegendeel geven.
Vers bloed?
Stel: u zoekt een inkoper. Johan is een ervaren inkoper bij een andere gemeente in de regio, vakinhoudelijk gekwalificeerd, weet alles van de wereld van Europese aanbestedingen en hij kent de gemeentelijke mores. Bingo, denkt u en Johan komt bij u in dienst. Immers: op het oog is hij precies de man die u zoekt voor uw vacature. Maar na een paar weken ... de inwerkperiode zou toch wel voorbij moeten zijn ... komt de klik niet echt tot stand. Johan doet wat hij doen moet, maar de gewenste vernieuwing, die u eigenlijk van een nieuwe inkoper verwacht, blijft uit. Hij werkt zoals hij al jaren doet, is gedegen, maar de innovativiteit ontbreekt. Hij heeft wat hij wil, namelijk de hogere salarisschaal die u biedt, en hij woont nu dichter bij zijn werk. En u hebt meer van hetzelfde gekregen, terwijl u zich eigenlijk van vers bloed wat meer had voorgesteld.
Waar zou u - als vacaturehouder of manager van deze gemeente - de vernieuwende spitsheid wel kunnen vinden? Durf eens buiten uw comfortabele gebaande paden te kijken. Concentreer u op de competenties die u zoekt, en niet op hetzelfde type medewerker dat u vertrouwd is. Haal een nieuwe, toevoegende waarde in huis, zodat uw afdeling en dus uw hele organisatie beter wordt.
Ervaring en motivatie, maar een tikje anders
Een afdeling van een van onze gemeentelijke opdrachtgevers ging u voor. Wij kregen de opdracht te zoeken naar een uitstekende inkoper, die zijn brede ervaring in een commerciële organisatie zou willen inzetten voor een gemeente.
Wij vonden een inkoper die bij een grote bank zijn sporen had verdiend en nieuwsgierig was naar de overheidswereld. Richard wil graag onderzoeken waar de verschillen, kansen en mogelijkheden liggen om vanuit zijn vak, met zijn ervaring, een bijdrage te leveren aan de organisatie waar zijn vrouw een tijdje heeft gewerkt. De overheid, die zo’n centrale rol vervult in de hele maatschappij, is hem gaan boeien. Richard raakt getriggerd door de mogelijkheden om juist daar “wat voor elkaar te krijgen”. Hij heeft de competenties, ervaring en persoonlijke kwaliteiten om het inkopen een stap verder te brengen op de kwaliteitsladder. Hij kan vernieuwingen tot stand brengen in de cultuur en werkwijze van het inkoopvak ook al moet hij nog het nodige leren over publiekrechtelijke mechanismen.
Ook wij willen graag bij u “wat voor elkaar krijgen”: mensen aan u voorstellen waar u juist in eerste instantie niet aan denkt. De alternatieven zijn talrijk, al moet je je er even voor willen openstellen: verder kijken dan je neus lang is. Zoals de dochter van een politieke vluchteling, die wij onlangs geplaatst hebben als assistent-controller bij een middelgrote gemeente. Zij heeft hier gemakkelijk haar opleiding voltooid, maar voelde zich niet echt thuis bij het autobedrijf waar ze werkte. Zij wil juist graag in de publieke sector werken uit ideële betrokkenheid. Haar Nederlands is niet altijd accentloos en hiërarchische gevoeligheid is ook niet haar sterkste punt. Maar haar heldere denk- en werkwijze inspireert iedereen, tot en met het college. Het gaat bij haar altijd om het nakomen van gemeentelijke afspraken en het bereiken van resultaten.
Onzin of niet?
Wat houdt u tegen? Ga eens bij uzelf na hoe u de man of vrouw aan de andere kant van uw gesprekstafel beoordeelt. Past hij misschien minder bij het uiterlijk van de meeste ambtenaren in uw stadhuis? Of kent zij misschien niet direct de ongeschreven regels over de relatie tussen de politieke en ambtelijke organisatie? Waarom wilt u misschien liever bij meer van het veilige en bekende blijven?
Binnen ons team levert de rol van de “gewoontecultuur” al discussie op: is dit onzin of niet? En hoeveel invloed heeft die gewoontecultuur? Misschien is het ook in uw organisatie wel een punt dat het overwegen waard is. Laat ons met u meedenken bij uw overwegingen, belemmeringen en kansen.
U of jij?
Dit is onze eerste blog over werving en selectie. Reacties zijn meer dan welkom.
Voortaan willen wij individueel periodiek een ervaring of een vraagstuk met u delen, om u te inspireren en om uw feedback uit te lokken. Wij hopen dat u met ons wilt meedenken, wij denken in ieder geval graag met u mee. We kunnen alvast het thema verklappen: we hebben de lezer hier aangesproken met het “u”, maar misschien is dat ouderwets? Of te formeel? Moet je een keuze maken of het gewoon overlaten aan ieders individuele gevoel? Wat betekent de keuze tussen “u” en “jij” voor de resultaten van werving en selectie voor gemeenten en andere overheidsorganisaties? Daarover delen we graag onze gedachten in de volgende blog vanuit ons team. Tot gauw.
Meer informatie & contact
Wilt u meer informatie of vrijblijvend een afspraak maken? Neem dan contact op met Remco Knubben, businessunitmanager Werving & Selectie, via telefoonnummer 06 - 48 52 88 74 of per e-mail remco.knubben@bmc.nl.