28 sep 2018

Succesvolle participatiemaatschappij vraagt om luisterend oor van overheid

“Ik zie dat gemeenten die begrijpen dat de overheid er is voor inwoners en niet andersom, succesvol zijn in het erbij betrekken van hun inwoners”, schrijft Amma Asante, adviseur Sociaal Domein bij BMC. In haar blog in de Volkskrant reflecteert zij op de staat van de participatiesamenleving en de rol die succesvolle gemeenten hierin nemen: de rol van luisterend oor.

Inwoner ligt al twee weken dood in portiekwoning. Hebben jullie dat ook: dat je ontzettend verdrietig kan worden en je kan verbazen om dit soort nieuwsberichten? Toch zie ik ze regelmatig voorbij komen. En dan denk ik: Hoe kan het nou dat we zo bezig zijn met onszelf en zo weinig omzien naar elkaar? Zelfs wanneer we dicht op elkaar wonen in een portiekflat?

Met dit schrijnende voorbeeld opent Asante haar blog. De participatiemaatschappij vormt volgens haar het middel tegen de individualisering van de samenleving die aan dit soort problematiek ten grondslag ligt. Maar hoe ver weg is die participatiemaatschappij?

Eigenlijk bestaat deze al, concludeert Asante. Vooral in kleine gemeenten en dorpsgemeenschappen. Om de participatiemaatschappij werkelijk succesvol te laten zijn is er volgens haar echter nog wel een lange weg te bewandelen. De sleutel tot succes is wederzijds vertrouwen tussen de overheid en de burgers.

Gelukkig gaat dit in sommige gemeenten al wel goed. Zo noemt Asante de gemeente Schagen als voorbeeld, waar in 2016 een wethouder van Financiën en Geluk is ingesteld. “Een belangrijk kenmerk van deze gemeenten is dat ze echt luisteren naar hun inwoners, dat ze investeren in hun inwoners, maar ook dat ze durven loslaten en vertrouwen in hun inwoners.”

Wanneer overheid en bestuurders bereid zijn om een luisterend te bieden aan de samenleving, dan is de samenleving weer beter in staat terug geven aan elkaar.

Geïnteresseerd in de volledige blog van Amma Assante?

Lees snel verder

Meer informatie

Wilt u weten wat uw gemeente kan doen om de participatiesamenleving te bevorderen? Neem dan contact op met ons op via telefoonnummer (033) 496 52 00 of via onderstaand contactformulier.

BLOG SOCIAAL-DOMEIN

Contact

Uw privacy is belangrijk voor ons. BMC gaat zorgvuldig om met uw persoonsgegevens, zie hierover meer in ons privacy statement