23 okt 2018

BMC ondersteunt Delftse stichting bij oprichting museum

Delft zet ondernemer Jacques van Marken (1845-1906) in de spotlights. Vanwege zijn belangrijke rol in de industriële ontwikkeling van de stad wil een Delftse stichting een museum opzetten over deze ondernemer. BMC is gevraagd hierbij te ondersteunen.

Jacques van Marken was een sociaal bewogen industrieel, die een eigen visie ontwikkelde op de maatschappelijke taak van werkgevers. Als eerste ondernemer in Nederland voerde Van Marken onder meer een pensioenregeling en een ondernemingsraad in. In zijn tijd was hij ‘de meest geliefde industrieel van Nederland’.

Van Marken is de grondlegger van de Gist- en Spiritusfabriek (later Gist-Brocades, het huidige DSM) en de Nederlandse Oliefabriek (het latere Calvé) in Delft. Tevens was hij directeur van de Lijm- en Gelatinefabriek.

Vanwege de grote betekenis van Van Marken voor de ontwikkeling van de stad, wil een Delftse initiatiefgroep permanent aandacht besteden aan de ondernemer. Een biografie en een toneelstuk  zijn al in de maak, maar de initiatiefgroep heeft inmiddels een stichting opgericht met als doel een museum op te zetten. Voor de volgende stap, het tegen het licht houden en uitwerken van dit plan, heeft de stichting BMC in de arm genomen.

Onder andere Marco van Vulpen, partner Cultuur en Erfgoed, zal vanuit BMC dit onderzoek trekken. Met behulp van documentenstudie en in samenspraak met de initiatiefnemers en potentiële partners wordt het museumconcept uitwerken: Wat is er te zien, te beluisteren en te beleven? Welke collecties zijn beschikbaar? Hoe kan het museum treffend worden verbonden met de actualiteit? Welke verbindingen kunnen er worden gelegd met de omgeving?

Gekoppeld aan dit concept worden enkele scenario’s uitgewerkt, waarbij aspecten als huisvesting, publiek, de organisatie(vorm), samenwerkingspartners en financiën centraal staan.

Meer informatie

Wilt u meer weten over deze opdracht of onze dienstverlening? Neem dan contact op met Marco van Vulpen, via telefoonnummer 06 - 46 43 58 30 of per e-mail naar marco.van.vulpen@bmc.nl. U kunt ook gebruikmaken van onderstaand contactformulier.

> Ga terug naar werkveld Cultuur en Erfgoed

NIEUWS CULTUUR-EN-ERFGOED

Gerelateerde artikelen

Contact

Uw privacy is belangrijk voor ons. BMC gaat zorgvuldig om met uw persoonsgegevens, zie hierover meer in ons privacy statement