6 aug 2018

BMC adviseert de gemeente Zaanstad bij het Monetjaar in 2021

door Eltje de Klerk

Op zoek naar schilderijen voor mogelijke expositie in Zaans Museum

Een stadsbreed Monet-programma in 2021, dat wil het college van Zaanstad samen met partners uit de stad gaan organiseren. BMC is in dezen gevraagd als adviseur van de gemeente.

In de zomer van 2021 is het precies 150 jaar geleden dat de wereldberoemde Franse schilder de Zaanstreek bezocht. Het grootschalige Monet-programma zou kunnen bestaan uit een expositie met werken van Monet in het Zaans Museum, satelliettentoonstellingen op verschillende plekken in de Zaanstreek, Monet-routes en een feestelijk programma voor de hele stad. Voordat definitief besloten wordt dit Monet-programma te organiseren, zal eerst de haalbaarheid van de blockbustertentoonstelling worden onderzocht.

Wethouder Cultuur en Toerisme Sanna Munnikendam: ‘In 2021 is het 150 jaar geleden dat Monet hier vier maanden verbleef. Dit bijzondere moment kunnen we niet ongemerkt voorbij laten gaan. Zaanstad wil dit unieke jubileum groots vieren. Monet was gefascineerd door het Zaanse landschap en hij schilderde de Zaanstreek op een manier die voor elke Zaankanter herkenbaar is. Dat is iets waar we met elkaar trots op mogen zijn. In de schilderijen van Monet is het Hollandse landschap met zijn molens aan de vooravond van de industriële industrie vastgelegd. Met Monet hebben we een unieke troef in handen om Zaanstad bekendheid te geven als aantrekkelijke stad om in te wonen en te recreëren. Bovendien is dit een uitgelezen kans om de verdere groei van het aantal (inter)nationale toeristen naar de Zaanstreek te stimuleren. Dat heeft weer een positieve invloed op onze lokale economie.’

Onderzoek

De eerstvolgende stap is een haalbaarheidsonderzoek, dat wordt gedaan door het Zaans Museum en adviesbureau BMC. Het onderzoek bestaat uit een aantal onderdelen. Zo wordt bekeken welke werken in 2021 beschikbaar zouden zijn voor een expositie in het Zaans Museum. Daarnaast wordt gekeken naar de investeringen die nodig zijn om het Zaans Museum geschikt te maken voor die expositie.

Ook wordt uitgewerkt hoe de stad een aantrekkelijk programma voor heel Zaanstad kan organiseren met een feestelijke opening en een slotmanifestatie, diverse tentoonstellingen, Monet-routes, activiteiten voor inwoners en een Monet-zomerfestival. Culturele instellingen in Zaanstad en inwoners van de stad kunnen hiervoor te zijner tijd hun plannen indienen.

Eerder heeft BMC, in de persoon van Eltje de Klerk en in samenwerking met Ernst Veen, oud-directeur van de Hermitage en de Nieuwe Kerk in Amsterdam, al een advies uitgewerkt op basis waarvan is gekozen voor het jaar 2021. Eind 2018 moet er een businessplan liggen waarin de haalbaarheid en de financiële consequenties van een Monetjaar staan omschreven. Dit plan dient als leidraad voor de verdere aanpak van het Monet-programma.

Meer informatie

Voor meer informatie over het onderzoek kunt u contact opnemen met senior adviseur Eltje de Klerk. U kunt haar bereiken via telefoonnummer 06 - 19 68 97 80 of per e-mail naar eltje.de.klerk@bmc.nl.

 

> Ga terug naar werkveld Cultuur en Erfgoed

PRAKTIJKCASE CULTUUR-EN-ERFGOED SOCIAAL-DOMEIN CULTUUR-EN-ERFGOED

Contact

Foto

Stel uw vraag aan Eltje de Klerk

Cultuur & Erfgoed senior adviseur

Uw privacy is belangrijk voor ons. BMC gaat zorgvuldig om met uw persoonsgegevens, zie hierover meer in ons privacy statement

    Gerelateerde artikelen