31 jan 2018

Rolverdeling bij vastgoedinformatie met RASCI

De uitvoering van vastgoedtaken verschilt per organisatie en vaak liggen hier complexe organisatiestructuren aan ten grondslag. Hoe zorg je er dan voor dat het toch duidelijk is wie over welke informatie moet beschikken en wie verantwoordelijk is voor die informatie? Met behulp van RASCI kunnen de verschillende rollen duidelijk in kaart worden gebracht.

De RASCI-methode is een beproefd model dat men kan gebruiken om de rollen en de bijbehorende verantwoordelijkheden op taak- of projectniveau te bepalen. Ook bij het managen van vastgoedinformatie is dit model erg bruikbaar: hiermee creëer je duidelijkheid over waar welke vastgoedinformatie beschikbaar is. Ook is het gemakkelijker om te zorgen dat de informatie actueel blijft. Door de methode toe te passen wordt ook meteen zichtbaar waar zich mogelijke valkuilen of obstakels bevinden. Zo wordt ook de algehele efficiëntie gewaarborgd.

RASCI omvat vijf rollen binnen het informatie/taakbeheer. In de praktijk kunnen mensen soms ook meerdere van deze rollen aannemen. De vijf rollen zijn:

  • De responsible. Deze persoon is verantwoordelijk voor de uitvoering van een specifieke taak en werkt hier ook aan mee.

  • De accountable. Deze persoon is de eindverantwoordelijke voor de uitvoering van een specifieke taak.

  • De supportive. Deze persoon ondersteunt bij de taakuitvoering, maar is niet verantwoordelijk.

  • De consulted. Deze persoon is verantwoordelijk voor de inhoudelijke input voor een specifieke taak.

  • De informed. Deze persoon levert geen input, maar wordt wel geïnformeerd over de voortgang van de taakuitvoering.

De RASCI-methode wordt over het algemeen in tabelvorm toegepast. Hierbij wordt de ene as ingevuld door taken (gekoppeld aan personen) en de andere as door de hierboven beschreven rollen.

Toepassing van RASCI

Voor het kennisnetwerk Bouwstenen voor Sociaal werd de publicatie In Control 2017 ontwikkeld. Stefan Ruizendaal, adviseur Ruimtelijke Ontwikkeling bij BMC, heeft hier samen met Maarten Pullen, senior adviseur bij bbn adviseurs, aan bijgedragen in de vorm van het artikel ‘RASCI regisseert rolverdeling vastgoedinformatie’. Hierin geven zij enkele praktische voorbeelden van de toepassing van de RASCI-methode.

Download het artikel

Meer informatie

Voor meer informatie of een vrijblijvende afspraak kunt u contact opnemen met adviseur Stefan Ruizendaal via telefoonnummer (033) 496 52 00 of per e-mail naar stefan.ruizendaal@bmc.nl.

RUIMTELIJKE ONTWIKKELING NIEUWS