9 aug 2016

Over vallende burgemeesters en de kunst overeind te blijven

Het ambt van burgemeester lonkt. Veel mensen lijkt het een fantastische baan. Er zijn vaak tientallen kandidaten die solliciteren op een vacature. In ieder geval in de beeldvorming lijkt het een begerenswaardige en eervolle job. Maar de werkelijkheid van alledag ziet er vaak anders uit!

‘Google mij en je vindt een crimineel’, verzuchtte een burgemeester onlangs in een interview in de Volkskrant. De beeldvorming, onderzoek en eigen fouten brachten hem ten val. En hij is niet de enige. Er is een sterke toename van ‘vallende’ burgemeesters, trouwens ook van vallende wethouders en andere bestuurders. Die tendens was te voorzien, sterker: die is zelfs voorspeld! Maar… er is te weinig gedaan om het te voorkomen. Met als gevolg: peilloos leed voor de betrokkenen en in het publieke domein veel intern gedoe, oplopende kosten, allerlei conflicten, weglekken van energie, stagnatie van de (door)ontwikkeling en gezichtsverlies voor de overheid.

Download het artikel

Het Burgemeestersblad schenkt ook aandacht aan het artikel van BMC.

Meer informatie

Voor meer informatie of een vrijblijvende afspraak kunt u contact opnemen met Roel Wever, partner bij BMC, via telefoonnummer 06 – 11 30 02 70 of per e-mail naar roel.wever@bmc.nl.

BESTUUR & ORGANISATIE PUBLICATIE