14 mei 2020

De zes leukste corona-initiatieven in de zorg

BMC is er voor de zorg in Nederland, ook in deze bijzondere tijden. Naast alle problemen en zorgen die het Corona-virus met zich meebrengt, zijn er gelukkig ook veel inspirerende initiatieven. We hebben de leukste initiatieven uit de zorg verzameld.

Zes initiatieven uit en voor de gehandicaptenzorg

Zes initiatieven uit en voor de jeugdhulp

Zes initiatieven uit en voor de ouderenzorg

 

Gehandicaptenzorg

illustratieve afbeelding van het ideeënboekDichterbij-ideeënboek
Thuis zitten en je vervelen? Daar gelooft Dichterbij niet in. Ondanks dat veel cliënten nu thuis zitten en de dagbesteding is gesloten, zijn er genoeg leuke dingen te doen. Dichterbij verzamelde er veel in een ideeënboek. Er worden nog altijd nieuwe ideeën aan toegevoegd! Download het corona ideeënboek.

illustratieve afbeelding van Facebookpagina ToverbalToverbaltheater
Elke dag een mooi idee of leuke activiteit bedenken is niet makkelijk. Toch bedenkt de dagbesteding van het Toverbaltheater in Beneden Leeuwen iedere werkdag een opdracht voor hun medewerkers. Van het maken van collages tot toverbellen blazen en moppen tappen. Filmpjes en foto’s worden op Facebook gepost zodat ze elkaar én de mooie resultaten zien!

illustratieve afbeelding van Hallo Thuis webpaginaHallo thuis!
Bij Philadelphia kunnen mensen met een beperking tijdens de coronacrisis drie keer op een dag een kort filmpje kijken. Op de webpagina Hallo Thuis! staan grappige filmpjes, optredens en verhalen. Zo kun je elke dag je spieren losmaken, een kijkje nemen in de dierentuin en muziek maken. Er worden dagelijks nieuwe filmpjes toegevoegd op de webpagina van Hallo Thuis!

illustratieve afbeelding van online bingo-activiteitOnline bingo
Mensen met een verstandelijke beperking kunnen elke woensdagavond via Youtube meedoen aan de online bingo van De Zijlen. Presentatrice Geke en clown Plof draaien aan het rad met de bingoballen en maken er een spektakel van! Er hebben al meer dan 1000 cliënten meegespeeld. Op de webpagina van De Zijlen staat hoe een locatie zich kan aanmelden.

illustratieve afbeelding van 'Liedje to go'-conceptLiedjes to go
Bij de Prinsenstichting bedachten twee muziek-agogen het concept ‘liedje to go’. Ze spelen elke vrijdagmiddag bij mooi weer liedjes voor cliënten die voorbij wandelen met hun begeleiders. Dit gebeurd in Purmerend op de locatie waar ze normaalgesproken muziekles geven. De cliënten kunnen verzoekjes doen en dat vinden ze fantastisch!

illustratieve afbeelding van Pret-appPret app ‘s Heeren Loo
Nog voor de coronacrisis lanceerde ‘s Heeren Loo de Pret-app. Voor mensen met een (verstandelijke) beperking is een theater- of bioscoopbezoek niet altijd vanzelfsprekend. Met de pret-app kunnen deze mensen het amusement naar keuze kijken, waar en wanneer ze maar willen. Nog een voordeel: De app is gratis beschikbaar gesteld voor iedereen.

 

Jeugdhulp

illustratieve afbeelding van de emotiekalenderEmotiekalender voor ouders en kinderen
Door alle coronamaatregelen zijn er veel dingen veranderd, bijv niet of minder naar school, sport of vrienden. Dat is niet altijd makkelijk en er kunnen irritaties ontstaan. Samen stilstaan bij hoe het met jou en je gezin staat kan helpen. Happy Hall heeft een maak een Emotiekalender-challenge bedacht, zodat je elke dag samen met je gezin kunt testen hoe iedereen zich voelt.

illustratieve afbeelding van een escaperoomOnline Escaperoom
Even ontsnappen uit deze coronawereld? De vereniging van Geldermalsen heeft een online dropping gemaakt. Op hun website staan de instructies en opdrachten. Het is ook een goed voorbeeld om zelf een online dropping te maken.

 

illustratieve afbeelding van de sportcoachOnline sportles 
Samen Ondernemend Leren (SOL) heeft in samenwerking met DOCK mooie initiatieven opgezet om jongeren te helpen tijdens de coronacrisis. De jongerencoach Ismail Celen bijvoorbeeld houdt kinderen en jongeren vrolijk en fit met zijn dagelijkse sportlessen via Facetime. Zo wordt Nederland weer wat sportiever. Bekijk de initiatieven de SOL Instagram en de DOCK website.

illustratieve afbeelding van videoberichtenVideoberichten met en voor de jeugd
Bij het Innovatienetwerk Jeugd verzamelen ze videoberichten die verbinden en inspireren om de situatie voor de jeugd in regio Hart van Brabant veiliger en beter te maken tijdens de coronacrisis. Op hun video-blog vind je alle videoberichten. Wil je zelf een videobericht opnemen, dan kun je op deze pagina een kijkje nemen voor meer informatie.

illustratieve afbeelding van Fortnite tournooiFortnite toernooi
Elke vrijdag wordt er een online Fortnite toernooi gespeeld, georganiseerd door 4All Levels. Hierbij kunnen kinderen spelen tegen populaire youtubers. De actie is in eerste instantie voor Maka-a-Wish kinderen, maar als er plekken over zijn mag iedereen meedoen. Meer informatie vind je op de Fortnite Thuiswedstrijd-pagina.

illustratieve afbeelding van de TikTok-challengeTikTok Challenge
DOCK Amsterdam organiseert digitaal allerlei workshops en uitdagingen voor jongeren. Zo dagen ze de jongeren iedere week uit in een Tikok-challenge. En er is iedere week een prijs te winnen! Kijk voor meer informatie op de Dock-website

 

 

Ouderenzorg

illustratieve afbeelding van een emmerCleaning Clown op bezoek
De Betuwehoeve in Culemborg fleurt bewoners op door Cleaning Clowns in te schakelen. Deze clowns zorgen niet alleen voor glanzende ramen, maar toveren ook een stralende glimlach op de gezichten van de bewoners en zorgmedewerkers.

 

illustratieve afbeelding van een draaiorgelDraaiorgel
Bij een aantal locaties van Careyn is een draaiorgel op bezoek geweest. Het draaiorgel zorgt voor ouderwetse gezelligheid voor de bewoners van de locaties. Bewoners genieten van de heerlijke klanken van achter het raam of vanaf het balkon.

 

illustratieve afbeelding van een hoogwerkerHoogwerker bezoek
Wat als je oma of opa niet op de begane grond woont? Dan is contact via het raam toch lastig. Niet bij een aantal locaties van Careyn. Zij hebben een hoogwerker geregeld waardoor er toch contact kon zijn tussen families. Mooi om te zien dat op deze manier alle ouderen aandacht krijgen die ze verdienen.

illustratieve afbeelding bij online colleges voor ouderenOnline colleges voor ouderen
Je bent nooit te oud om te leren, ook niet tijdens de coronacrisis. De stichting Oud Geleerd Jong Gedaan laat zich niet uit het veld slaan nu de colleges voor ouderen op locatie niet mogelijk zijn. De stichting verzorgt nu online colleges, bijvoorbeeld over strafrecht, Koning Willem 1 en het muziekgenre de Blues. Ook komen er binnenkort nog veel meer nieuwe colleges bij.

illustratieve afbeelding van een microfoonContactloze buitenconcerten
Ouderen in woonzorglocaties mogen door de coronamaatregelen geen bezoek meer krijgen. Zelfs de activiteiten binnen zijn vaak afgelast. Om hen op te vrolijken bedacht Club Goud de Contactloze Buitenconcerten. Een welkome afleiding en een hart onder de riem voor de ouderen.

 

illustratieve afbeelding van een telefoonDe Kuijerlijn
Ouderenzorginstelling Liberein in Enschede organiseert de Kuierlijn op Locatie voor bewoners op gesloten locaties. Bewoners en bezoekers kunnen elkaar zien door een raam en horen via een microfoon. Zo kan je toch op bezoek bij dierbaren zonder gevaar op besmetting. Zie ook dit berichtje.

Meer weten of hulp nodig bij de uitvoering?

Laat het ons weten. Neem contact op met Erwin Scheepers of Tom Winkel.

Erwin Scheepers Zorg senior accountmanager 06 - 53 22 89 39 Bekijk profiel
Tom Winkel Zorg commercieel manager 06 - 82 97 24 89 Bekijk profiel
PUBLICATIE ZORG