Blog: Verder kijken dan je neus lang is

Stel: je zoekt een inkoper. Johan is een ervaren inkoper bij een andere gemeente in de regio, vakinhoudelijk gekwalificeerd, weet alles van de wereld van Europese aanbestedingen en hij kent de gemeentelijke mores. Bingo, denk je, en Johan komt bij jullie in dienst. Immers, op het oog is hij precies de man die je zoekt voor de vacature.

Maar na een paar weken – de inwerkperiode zou toch wel voorbij moeten zijn – komt de klik niet echt tot stand. Johan doet wat hij doen moet, maar de gewenste vernieuwing, die je eigenlijk van een nieuwe inkoper verwacht, blijft uit. Hij werkt zoals hij al jaren doet, is gedegen, maar de innovativiteit ontbreekt. Hij heeft wat hij wil, namelijk de hogere salarisschaal, en hij woont nu dichter bij zijn werk. En jouw organisatie heeft meer van hetzelfde gekregen, terwijl je je eigenlijk van vers bloed wat meer had voorgesteld.

Vers bloed?

Waar zou jij – als vacaturehouder of manager van deze gemeente – de vernieuwende spitsheid wel kunnen vinden? Durf eens buiten comfortabele gebaande paden te kijken. Concentreer je op de competenties die je zoekt en niet op hetzelfde type medewerker dat je vertrouwd is. Haal nieuwe, toevoegende waarde in huis, zodat de afdeling en dus de hele organisatie beter wordt.

Ervaring en motivatie, maar een tikje anders

Een afdeling van een van onze gemeentelijke opdrachtgevers ging jou voor. Wij kregen de opdracht te zoeken naar een uitstekende inkoper, die zijn brede ervaring in een commerciële organisatie zou willen inzetten voor een gemeente. Mijn collega Nicolien vond een inkoper die bij een grote bank zijn sporen had verdiend en nieuwsgierig was naar de overheidswereld. Richard wil graag onderzoeken waar de verschillen, kansen en mogelijkheden liggen om vanuit zijn vak, met zijn ervaring, een bijdrage te leveren aan de organisatie waar zijn vrouw een tijdje heeft gewerkt. De overheid, die zo’n centrale rol vervult in de hele maatschappij, is hem gaan boeien. Richard raakt getriggerd door de mogelijkheden om juist daar “wat voor elkaar te krijgen”. Hij heeft de competenties, ervaring en persoonlijke kwaliteiten om het inkopen een stap verder te brengen op de kwaliteitsladder. Hij kan vernieuwingen tot stand brengen in de cultuur en werkwijze van het inkoopvak, ook al moet hij nog het nodige leren over publiekrechtelijke mechanismen.

Ook wij willen graag bij jou “wat voor elkaar krijgen”: mensen aan je voorstellen waar je juist in eerste instantie niet aan denkt. De alternatieven zijn talrijk, al moet je je er even voor willen openstellen: verder kijken dan je neus lang is. Zoals de dochter van een politieke vluchteling, die wij onlangs geplaatst hebben als assistent-controller bij een middelgrote gemeente. Zij heeft hier in Nederland gemakkelijk haar opleiding voltooid, maar voelde zich niet echt thuis bij het autobedrijf waar ze werkte. Zij wil juist graag in de publieke sector werken uit ideële betrokkenheid. Haar Nederlands is niet altijd accentloos en hiërarchische gevoeligheid is ook niet haar sterkste punt. Maar haar heldere denk- en werkwijze inspireert iedereen, tot en met het college. Het gaat bij haar altijd om het nakomen van gemeentelijke afspraken en het bereiken van resultaten.

Onzin of niet?

Wat houdt je tegen? Ga eens bij jezelf na hoe je de man of vrouw aan de andere kant van de gesprekstafel beoordeelt. Past hij misschien minder bij het uiterlijk van de meeste ambtenaren in het stadhuis? Of kent zij misschien niet direct de ongeschreven regels over de relatie tussen de politieke en ambtelijke organisatie? Waarom wil je misschien liever bij meer van het veilige en bekende blijven?  Binnen ons team levert de rol van de “gewoontecultuur” al discussie op: is dit onzin of niet? En hoeveel invloed heeft die gewoontecultuur? Misschien is het ook in jouw organisatie wel een punt dat het overwegen waard is.