19 jan 2021

Webinar ‘Grip krijgen op jeugdhulp door prognosemodel’

Door: Heleen Rijnkels en Michel Wolters

“Grip krijgen op jeugdhulp” is een hoofdpijndossier in veel gemeenten. De ontwikkeling van de kosten voor jeugdhulp wordt vaak berekend door extrapolatie van de huidige budgetten en uitgaven. Zo’n extrapolatie levert begrotingen op die weinig heel laten van de werkelijkheid. We zien overschrijdingen op jeugdhulp die oplopen tot 30 of 40%. Dat moet en kan slimmer. 

Met behulp van data-analyse heeft BMC een prognosemodel ontwikkeld dat helpt bij het maken van een betrouwbare prognose van jeugdhulpkosten tot 2024. Het model is opgebouwd met behulp van indicatoren op kind- en gezinsniveau. Deze zijn gekoppeld aan het feitelijk gebruik van jeugdhulp en de financiële uitnutting. Dit is een radicaal andere aanpak. Inmiddels is ons model dusdanig getraind dat we met 85% nauwkeurigheid de ontwikkeling van de jeugdhulpkosten kunnen prognosticeren tot 2024.

Dit webinar heeft inmiddels plaatsgevonden. Hieronder kunt u deze terugkijken. Tijdens dit webinar vertellen wij u in 30 minuten wat het prognosemodel voor uw gemeente kan betekenen.

 

Gerelateerde artikelen