10 aug 2018

Persoonlijk leiderschap bij de Almeerse Scholengroep

De Almeerse Scholengroep beschikt reeds enkele jaren over een eigen academie: de ASG Academie. Leiderschapsontwikkeling is een belangrijk onderdeel van de activiteiten. Onder de projectnaam ‘Optimum’ begeleidde BMC de scholengroep bij dit proces.

Leiderschap bij de Almeerse Scholengroep

Bij de ASG Academie investeren meer dan 120 leidinggevenden verdeeld over 12 gemixte groepen in hun leiderschapsontwikkeling. Deze leidinggevenden zijn onder andere clusterdirecteuren, directeuren van basisscholen, rectoren en teamleiders uit het voortgezet onderwijs en leidinggevenden van de ondersteunende diensten. De Academie heeft het ontwikkelde 4 jaar durende programma met succes voorgelegd voor accreditatie voor het schoolleidersregister.

De concrete invulling van het programma persoonlijk leiderschap gebeurt met en door de jaargroepen zelf op basis van hun leervragen en behoeften. De groep bespreekt per periode met de facilitator de thema’s en leervragen die centraal staan en hoe zij deze wil oppakken.

De ene bijeenkomst staat complexe casuïstiek van een zwakke school centraal, de andere bijeenkomst een intervisievraag van een van de schoolleiders, een leiderschapsgame of een presentatie over branding van de school. In alle gevallen gaat het om vraagstukken uit de eigen praktijk en de betekenis voor de eigen rol en effectief leiderschapsgedrag van de betreffende leidinggevende.

De rol van BMC

De leerkrachten hebben een persoonlijke analyse en plan gemaakt op basis van 360°-feedback. BMC verzorgde – naast de begeleiding van de 12 groepen- het aanvullende Birkmanassessment. De terugkoppeling van de assessments gebeurde groepsgewijs.

Daarnaast werden individuele resultaten –anoniem- naar het niveau van de gehele organisatie vertaald. Zo werden patronen in gedrag helder. De Birkmanrapportages wordt ook tijdens het leiderschapstraject regelmatig gebruikt.

De jaarlijkse evaluaties laten positieve resultaten zien. De leidinggevenden waarderen de ontmoeting, het leren met collega’s en de bijdrage aan hun eigen leiderschapsontwikkeling.

Meer weten?

Voor meer informatie of een vrijblijvende afspraak kunt u contact met ons opnemen via het onderstaande contactformulier of telefonisch via (033) 496 52 00.

 

PRAKTIJKCASE HRM

Contact

Uw privacy is belangrijk voor ons. BMC gaat zorgvuldig om met uw persoonsgegevens, zie hierover meer in ons privacy statement