27 jul 2018

Verkenning fysiotherapie bij chronische aandoeningen

Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie vroeg BMC een onderzoek uit te voeren naar de kosten en baten van fysiotherapie bij chronische aandoeningen, zoals reumatoïde artritis, artrose of osteoporose. Deze behandelingen worden nu niet of beperkt vergoed vanuit de basisverzekering. De dekking in de aanvullende verzekering varieert.

Het onderzoek betrof een analyse van wetenschappelijke en vakliteratuur over behandeleffecten en een vertaling daarvan naar bekostigingsgrootheden en kwaliteit van leven. Zo werd geconcludeerd dat behandeling door een fysiotherapeut kan leiden tot besparingen op zorgkosten en een toename van de arbeidsproductiviteit.

De ‘winst’ per behandeltraject is gemiddeld ongeveer € 379,—, terwijl ook de kwaliteit van leven bij patiënten sterk toeneemt. Inmiddels wordt er gewerkt aan een vervolgonderzoek, waarin de observaties met veldwerk worden getoetst. Het KNGF hoopt zo de landelijke besluitvorming over opname van de desbetreffende chronische aandoeningen in het basispakket dichterbij te kunnen brengen.

Meer informatie

Voor meer informatie of een vrijblijvende afspraak kunt u contact met ons opnemen via het onderstaande contactformulier of telefonisch via (033) 496 52 00.

PRAKTIJKCASE ZORG

Contact

Uw privacy is belangrijk voor ons. BMC gaat zorgvuldig om met uw persoonsgegevens, zie hierover meer in ons privacy statement