6 sep 2018

Samenwerkingskracht in Waalre

De gemeente Waalre heeft BMC Advies gevraagd om haar toekomstvisie ‘De Kracht van Waalre’ te actualiseren en verdiepen. Het centrale thema van het onderzoek was: het ontwikkelen van samenwerkingskracht en samenlevingskracht.

Steeds meer taken worden immers uitgevoerd op de schaal van de regio in samenwerking met andere gemeenten. Tegelijkertijd doen op lokaal niveau inwoners, bedrijven, clubs en verenigingen veel meer zelf. Dat vraagt om een nieuwe rol voor de gemeente: zowel voor de gemeenteraad, het college van B&W als een nieuwe manier van werken voor de ambtelijke organisatie. En dat is best spannend.

De W100: Burgertop

Een onderdeel van onze aanpak was gelegen in het organiseren van de allereerste Burgertop: 100 inwoners, ondernemers en kunstenaars zijn geloot om mee te praten over hun dromen voor Waalre en na te denken over welke rol zij daar zelf in kunnen spelen, en wat zij daarbij van de gemeente verwachten. In activiteitencentrum ’t Hazzo bruiste het zaterdag 07 november 2015 van inspiratie en energie. #W100 was zelfs trending topic op Twitter.

Manifest van Waalre

Aan het einde van de dag is het Manifest van Waalre gepresenteerd: tien groepen gaan aan de slag met de verdere uitwerking van de ideeën die op de meeste steun van de deelnemers konden rekenen. Op 17 maart 2016 heeft de W100-terugbijeenkomst plaatsgevonden, waarin de diverse groepen hebben gepresenteerd wat ze gedaan en bereikt hebben. En natuurlijk: wat er nog moet  gaan gebeuren!

Film van de Burgertop

BMC heeft deze op de G1000 geïnspireerde bijeenkomst samen met de werkgroep van de gemeente Waalre georganiseerd en de dagvoorzitter geleverd. Een nieuwe vorm van lokale democratie, op maat gesneden voor de gemeente Waalre. Interesse? Bekijk het filmpje van de W100 voor een leuke impressie van deze inspirerende Burgertop.

Meer informatie

Voor meer informatie of een vrijblijvende afspraak kunt u contact met ons opnemen via telefoonnummer 033 - 496 52 00 of e-mail secretariaatadvies@bmc.nl. U kunt ook gebruik maken van onderstaand contactformulier.

PRAKTIJKCASE BESTUUR-EN-ORGANISATIE

Contact

Uw privacy is belangrijk voor ons. BMC gaat zorgvuldig om met uw persoonsgegevens, zie hierover meer in ons privacy statement