Publieke gezondheid

Publieke gezondheid gaat over de bescherming van de volksgezondheid en bevordering van gelijke kansen op het gebied van gezondheid. De publieke gezondheidszorg richt zich daarom op iedereen, maar in het bijzonder juist ook op mensen wiens gezondheid een groter risico loopt. Beleid op het gebied van jeugdzorg, langdurige zorg en de Wmo speelt hierbij een belangrijke rol, net als beleid op het gebied van de leefomgeving. Uiteindelijk raakt publieke gezondheid aan alle beleidsterreinen - of zou dat moeten doen,

BMC helpt landelijke partijen binnen het publieke gezondheidsveld, het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), GGD-GHOR Nederland en het RIVM bij het nemen van hun verantwoordelijkheid. BMC helpt GGD’en en gemeenten bij de ontwikkeling, uitvoering en implementatie van het regionale en lokale (integrale) gezondheidsbeleid. 

Ook bij andere vraagstukken binnen het sociaal domein staan we voor u klaar. Benieuwd wat BMC voor u kan betekenen? Lees dan verder of neem contact met ons op.

Neem contact op

Op deze pagina:
De maatschappelijke uitdaging op het gebied van publieke gezondheid
Onze aanpak op het gebied van publieke gezondheid
Onze dienstverlening op publieke gezondheid
Praktijkcases en oplossingen
Adviseurs publieke gezondheid

Actueel

Toon alles

De maatschappelijke uitdaging op het gebied van publieke gezondheid

De komende jaren liggen er grote uitdagingen binnen de publieke gezondheid. De belangrijkste hiervan zijn betere voorbereiding op een nieuwe pandemie en het toegankelijk houden van de zorg in Nederland. Dat laatste moet op meerdere manieren gebeuren:

  • Terugdringen van de toename van chronische aandoeningen die te maken hebben met een ongezonde leefstijl of leefomgeving.
  • Bestrijden van de gevolgen van de verder toenemende gezondheidsachterstanden.  
     

Onze aanpak op het gebied van publieke gezondheid

Bij de bevordering van de publieke gezondheid zijn preventie en integrale samenwerking heel belangrijk. Daarom zijn in 2022 twee belangrijke akkoorden gesloten: het Integraal ZorgAkkoord (IZA) en het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) waarin partijen afspraken met elkaar maken over te bereiken gezondheidsdoelen in de komende jaren. 

BMC helpt partijen die een rol spelen in de publieke gezondheid bij het ontwikkelen en uitvoeren van die rol. Onze deskundige adviseurs werken voor verschillende opdrachtgevers binnen het publieke gezondheidsveld, waardoor we een goed beeld hebben van de aanwezige opgaven en mogelijkheden. Daarbij werken we vanuit netwerksamenwerking en regie en maken we gebruik van de methode Aanpakken met Impact.
 

Onze dienstverlening op publieke gezondheid

Advies en onderzoek 

BMC biedt publieke partijen zoals gemeenten, de GGD’en, het ministerie van VWS en het RIVM strategisch advies en interim management. Daarnaast ondersteunen onze adviseurs bij onder andere lokale preventieakkoorden en implementaties, zoals implementatie van de lokale preventie- en sportakkoorden. Tot slot optimaliseert BMC regionale en landelijke samenwerkingsverbanden, bijvoorbeeld tussen gemeenten, regionale GGD’s en landelijke gezondheidsorganisaties. 

Meer over advies en onderzoek

Detachering 

Wij leveren adviseurs, managing consultants en interim professionals, zoals programmamanagers, teammanagers, beleidsadviseurs, projectleiders en procesbegeleiders. Ook bieden we bieden trainingen en kennissessies aan om de samenwerking tussen verschillende partijen te bevorderen. 

Lees hier alles over detachering

Opleidingen en trainingen 

BMC levert persoonlijke opleidingstrajecten en in-company trainingen op maat. Deze trainingen worden afgestemd op de specifieke behoeften van uw organisatie. 

Lees hier meer over onze opleidingen en trainingen

Werving en selectie

Ondersteuning nodig op het gebied van publieke gezondheid? We nemen de werving en selectie graag van u over. We zorgen dat u precies die specialisten vindt die u nodig heeft. 

Meer over werving en selectie

Adviseurs publieke gezondheid

Meer informatie over publieke gezondheid? Neem dan contact op met onderstaande adviseurs: 

Angela Vos
managing consultant
Portret Angela Vos
"Publieke gezondheid is mijn vak. Als Master of Public Health ben ik jarenlang werkzaam geweest bij een GGD. Voor BMC mag ik mooie opdrachten uitvoeren bij onder andere het RIVM. Ik word gedreven door het aanpakken van achterstanden. Achterstanden in opleiding en inkomen leiden heel vaak ook tot achterstanden in gezondheid. Dat moeten we niet willen." 

Tom Broek
adviseur sociaal domein
Portret Tom Broek
"Iedereen verdient gelijke kansen op gezondheid. Daarbij zijn preventie en  de toekomstbestendigheid van ons zorgstelsel heel belangrijk. Ik lever daar graag een bijdrage aan vanuit een integrale blik en benadering." 

Neem contact met ons op

Meer informatie over versterken van de sociale basis

Deze expertise valt onder het versterken van de sociale basis binnen het sociaal domein. Bekijk ook andere expertises binnen dit domein:

Contact

Uw privacy is belangrijk voor ons. BMC gaat zorgvuldig om met uw persoonsgegevens, zie hierover meer in ons privacy statement