Cryptografie

Bij cryptografie gaat het onder andere over de versleuteling van gegevens. Dit zorgt ervoor dat deze gegevens niet leesbaar zijn, ook niet wanneer iemand er toegang toe heeft. Om het bericht te ontsleutelen is een sleutel nodig die alleen bekend is bij degenen die de informatie mogen inzien of wijzigen. Versleuteling helpt ook te voorkomen dat gegevens worden gewijzigd door onbevoegden. Zowel voor het ontsleutelen als voor het opnieuw versleutelen is namelijk de sleutel nodig. Het is daarmee een effectieve manier van informatiebeveiliging, die vooral vaak gebruik wordt om persoonsgegevens te versleutelen. In de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) wordt cryptografie expliciet genoemd.

BMC ondersteunt organisaties bij cryptografie en andere manieren van informatiebeveiliging. Benieuwd wat BMC voor u kan betekenen? Lees dan verder of neem contact met ons op.

Neem contact met ons op

Op deze pagina: 
Wanneer wordt versleuteling gebruikt?
Wat kan cryptografie nog meer?
Onze dienstverlening op het gebied van cryptografie 
Praktijkcases en oplossingen
Adviseur cryptografie
 

Actueel

Toon alles

Wanneer wordt versleuteling gebruikt?   

Versleuteling van gegevens wordt gebruikt bij het versturen of ontvangen gegevens die niet ingezien mogen worden. Vaak wordt cryptografie naast andere beveiligingsmaatregelen gebruikt. Bestanden versleutelen is daarmee een extra beveiliging die ongewenst inzien of wijzigen van gegevens kan voorkomen wanneer andere beveiligingsmaatregelen gefaald hebben.


Wat kan cryptografie nog meer? 

Cryptografie wordt ook gebruikt om zeker te zijn van de identiteit  van een communicatiepartner. Een voorbeeld is het slotje in een internetbrowser, zoals Chrome, Edge of Safari. Daarnaast helpt cryptografie te voorkomen dat gegevens worden gewijzigd door onbevoegden, en dit te detecteren wanneer het toch gebeurt. 
 

Onze dienstverlening op het gebied van cryptografie     

Advies 

BMC heeft ruime kennis en ervaring met de toepassing van cryptografie, zowel voor de versleuteling en authenticatie als voor het waarborgen van de integriteit van informatie. We beschikken over modelbeleid en -procedures voor cryptografische toepassingen, waarin de relevante beheersmaatregelen uit de BIO, NEN7510 of ISO27001 zijn verwerkt. Zo geven we u up-to-date advies om cryptografie zo goed mogelijk toe te passen.

Adviseur cryptografie

Meer weten over cryptografie? Neem dan contact op met onderstaande adviseur:

Julius Duijts
Portret managing consultant  cryptografie Julius Duijtspartner informatiebeveiliging, CMC CISSP CEH CIPP/E

"Mijn ambitie is om informatiebeveiliging en privacy op een praktische manier te implementeren, zodat het de kerntaken van de organisatie ondersteunt. Dat betekent aansluiten bij de besturing van de organisatie en vooral zeggen wat je doet, doen wat je zegt en dat samen regelmatig checken."

Neem contact op

Meer informatie over informatiebeveiliging

Deze expertise hoort bij Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO), onder informatiebeveiliging binnen data en dienstverlening. Bekijk ook andere expertises binnen dit domein:

Contact

Uw privacy is belangrijk voor ons. BMC gaat zorgvuldig om met uw persoonsgegevens, zie hierover meer in ons privacy statement