20 jun 2024

Financieel adviseur Rashed: ‘Blij met mijn werk-privé balans en ontwikkelkansen’

Na vier jaar bij een groot accountantskantoor was Rashed Sharifzai (29) klaar met de extreme werkdruk en lange werkdagen. Dus ging hij op zoek naar een nieuwe baan. “Tijdens mijn gesprek bij BMC voelde ik meteen een klik. Het ging niet alleen over wat ik kan, maar ook over wat ik wil: een gezonde balans tussen werk en privé en mogelijkheden om mezelf te ontwikkelen.” Rashed vertelt hoe zijn werkdagen er nu uitzien én waarom hij daar als financial zo blij van wordt.

Eigenlijk is het vrij simpel, zegt Rashed. Hij wil doen waar hij goed in is, groeien als persoon en als professional en een gezonde balans vinden tussen werk en privé. “Vooral aan dat laatste hecht BMC veel waarde. Bij mijn vorige baan draaide alles om efficiëntie en voelde ik constant de druk om binnen een vast aantal uur klaar te zijn. Was je langer bezig? Dan moest je je verantwoorden. Op een gegeven moment weet je niet beter, maar het paste niet meer bij me.” Dat had ook te maken met veranderingen in zijn leven. “Ik was net vader geworden en wilde er meer voor mijn vrouw en dochter kunnen zijn.”

Aan de liefde voor zijn vak lag het in elk geval niet, benadrukt Rashed, die binnenkort een tweede dochter mag verwelkomen. Als kind was hij al gefascineerd door cijfers. “Rekenen ging me altijd goed af, dus ik wist zeker dat ik daar iets mee wilde doen in mijn werk. Het idee van bedrijven controleren op hun financiële verantwoording en een soort poortwachter te zijn, sprak me aan. Daarom koos ik voor de opleiding Accountancy. En dit jaar hoop ik ook mijn post-master tot registeraccountant af te ronden.”

 

Geen werkdag is hetzelfde

Rashed werkt nu twee jaar als financieel adviseur voor BMC. Hij vindt het mooi om de kennis en ervaring die hij opdeed in het bedrijfsleven, in te zetten voor de publieke sector. En zijn werkweken? Die zien er inmiddels anders uit. “Ik werk vier dagen per week en kan, in overleg met de opdrachtgever, zelf kiezen of ik thuis of op locatie werk. En bij BMC is geen werkdag hetzelfde. Je werkt voor verschillende opdrachtgevers en binnen die opdrachten doorloop je verschillende fasen. Mijn eerste opdracht was een interne controle voor de Belastingdienst, daarna deed ik een korte SiSa-opdracht bij DUO+, een uitvoeringsorganisatie van en voor de gemeenten Ouder-Amstel, Diemen en Uithoorn. En nu werk ik al meer dan een jaar bij de GGD West-Brabant als controller.” 

Daar is hij onderdeel van het coronateam, waarbij hij zich onder andere bezighoudt met het opstellen van begrotingen en declaraties, het controleren van uitgaven en het verbeteren van financieringsstromen. “Corona blijft een belangrijk thema voor de GGD, vooral nu we van een crisis- en waakvlamfase naar een reguliere situatie gaan. Dat brengt financiële uitdagingen met zich mee, waar ik hen goed bij kan helpen. Ik houd ervan om zaken aan de voorkant zo goed mogelijk te regelen, zodat processen duidelijk en efficiënt zijn ingericht. Op deze manier heb ik al heel wat verbeteringen in de financiële bedrijfsvoering kunnen doorvoeren.”

 

Verschil tussen verwachtingen en realiteit

Hoewel hij blij is met zijn overstap en de nieuwe balans in zijn leven, moest Rashed in het begin ook wennen. “Bij mijn vorige baan lag er grote nadruk op snelheid en efficiëntie, dus ik was gewend om taken snel af te handelen. Natuurlijk is het nu ook belangrijk om resultaten te boeken, maar dit gaat bij overheidsorganisaties toch anders dan in het bedrijfsleven. Binnen de overheid moet je vaak met verschillende collega’s en afdelingen overleggen voordat je stappen kunt zetten, terwijl ik in het bedrijfsleven veel minder contact had met anderen en vooral bezig was met deadlines halen. Dat voelde veel zwaarder.”

Kort na zijn start bij BMC zocht hij daarom naar bevestiging. “Toen ik na een maand nog steeds niet klaar was met een opdracht waar ik bij mijn vorige werkgever maar een week voor zou krijgen, begon ik te twijfelen. Was ik niet goed genoeg? Deed ik iets verkeerd?” Gelukkig kon hij zijn zorgen delen met zijn collega bij BMC, die samen met hem aan de opdracht werkte. “Mijn collega heeft dezelfde achtergrond als ik en is registeraccountant. Die moest lachen en zei dat ik helemaal niet langzaam was. Hij was zelfs verrast dat ik al zoveel had bereikt in zo'n korte tijd en heeft mij uitgelegd waarom er zo’n grote kloof is tussen mijn vorige baan en deze opdracht. Dat verschil tussen mijn verwachtingen en de realiteit heeft me echt verbaasd.”

‘Ik word goed begeleid voordat ik bij een opdracht start, er werken binnen BMC veel collega’s met uiteenlopende expertise waar ik veel van kan leren’

Aandacht voor persoonlijke ontwikkeling

Er is bij BMC veel aandacht voor persoonlijke groei, vindt Rashed. “Ik word gestimuleerd om mezelf verder te ontwikkelen binnen mijn vakgebied. Zo kan ik de opleiding tot registeraccountant volgen en kan BMC mij helpen bij het regelen van de benodigde praktijkstage.” Ook volgde hij via de BMC academie enkele trainingen, waaronder die over de wet- en regelgeving binnen gemeenten, zoals de training Besluit Begroting en Verantwoording (BBV) en Planning en Control Cyclus. “Dat was een goede voorbereiding op mijn eerste opdracht. Ik word goed begeleid voordat ik bij een opdracht start, er werken binnen BMC veel collega’s met uiteenlopende expertise waar ik veel van leer.”

Volgens Rashed valt er ook veel te leren van situaties die buiten je comfortzone liggen. Hij benoemt een presentatie voor de GGD’en en het ministerie van VWS. “Ik ben vrij introvert en pak niet snel het podium, dus ik vond het behoorlijk spannend. Het ging om een analyse die ik gedaan had van de begrotingen van GGD’en op landelijk niveau; belangrijke resultaten die ik goed wilde toelichten. Uiteraard ging het goed.”

Wel besloot hij na deze ervaring om via BMC een cursus spreken zonder spanning te volgen. “Dat komt nu goed van pas, omdat ik zelf ook trainingen ben gaan geven. Ik heb ontdekt dat ik dit leuk vind. Ik deel graag mijn kennis en ervaringen over de administratieve organisatie en interne beheersing (AO/IB) met andere collega’s bij BMC, en samen praten we over onze rol en hoe we waarde kunnen toevoegen bij opdrachtgevers.”

 

Veel afwisseling en een band opbouwen

Impact kunnen maken bij verschillende overheidsorganisaties, opleidingen volgen en zelf trainingen geven: juist de afwisseling bevalt Rashed goed. “Ik zou niet te lang op één plek willen blijven hangen, maar ook weer niet zo kort dat ik geen band met de opdrachtgever kan opbouwen.” Dat is belangrijk, merkt hij. “Natuurlijk zijn financiële kennis en achtergrond dat ook, maar je moet goed kunnen samenwerken en communiceren. Als BMC’er kom je immers bij opdrachtgevers die je niet kent, en wordt van je verwacht dat je daar meerwaarde biedt.”

Tegelijkertijd hecht Rashed waarde aan de band met collega’s bij BMC. “Het is fijn als er collega’s zijn waarvan je weet dat je ze altijd kunt bellen. Voor mij ontstond dat contact tijdens opdrachten, maar BMC organiseert ook Connectdagen waarop je – naast een inhoudelijk programma – elkaar kunt ontmoeten.” Zelf vindt hij op die dagen de gastspreker het leukste onderdeel. “Laatst ging het over non-verbale communicatie en verschillende generaties en hoe bedrijven daarmee om kunnen gaan. Heel herkenbaar op de werkvloer, en het biedt stof tot nadenken en discussie, zowel met collega’s en opdrachtgevers als thuis aan de keukentafel. Daar kan ik echt van genieten!”

Zijn advies aan anderen die balans willen vinden tussen werk en privé? “Wees geduldig, flexibel en vertrouw op je eigen capaciteiten. Op die manier kun je elke dag een beetje beter worden.”

 

Ben jij op zoek naar een afwisselende baan waarbij je maatschappelijke impact kunt maken? En wil je net als Rashed Sharifzai vanuit jouw expertise van meerwaarde zijn voor organisaties in het publieke domein? BMC staat open voor mensen met uiteenlopende achtergronden: van trainees tot startende en ervaren adviseurs en managing consultants. Er zijn volop mogelijkheden om te leren, jezelf verder te ontwikkelen en te werken aan je leiderschapsvaardigheden. Ontdek hier wat de mogelijkheden zijn of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

BLOG FINANCIEN-EN-CONTROL

contactperson Image
Rashed Sharifzai Financieel adviseur

Lees ook: