30 sep 2019

BMC workshop VgS-congres: de BMC Datagame

Het jaarlijkse congres van de Vereniging voor Gemeentesecretarissen (VgS) vond dit jaar plaats op 26 en 27 september 2019 op Walcheren. De gemeentesecretarissen van Vlissingen, Middelburg en Veere bleken gezamenlijk een uitstekende gastheer te zijn. ‘Gastheerschap’ was dan ook niet voor niets het thema van dit congres. Walcheren is immers gastheer voor miljoenen toeristen, tienduizenden inwoners en honderden ondernemers en maatschappelijke organisaties. Op welke wijze kan de gemeentesecretaris gastheer zijn in zijn of haar eigen gemeente, voor bezoekers en medewerkers?

Datagame: een groot succes: nieuwsgierigheid alom!

Tijdens de opening in het prachtige historische stadhuis van Veere ging BMC-partner Jasper de Wit in op de waarde van data in de publieke sector. Kern: verbind data zowel aan inhoudelijke thema’s in je eigen organisatie, als aan de vraagstukken buiten, op het gebied van het sociaal domein, veiligheid, leefomgeving, arbeidsmarkt of economie. Acteer als een Google Translate en help de buitenwereld om data en organisatie te vertalen bij de overvloed aan data die er is. Besef dat dit een impactvolle organisatieverandering betekent, naast alle andere zaken die ook moeten. Bovendien: informatiestromen binnen organisaties zijn altijd ingewikkeld; tel daar deze datacomponent nog maar eens bij op.

Tijdens de datagame, die werd begeleid door de BMC-adviseurs Sjoerd Oomen en Joris Wijnakker, gingen de gemeentesecretarissen zelf aan de slag. In diverse groepen moest uitgevonden worden waar het beste een heavymetalfeest kon plaatsvinden in de gemeente. Via in te kopen informatie (data), onder andere windrichting, inwoneraantal van omliggende dorpen, bereikbaarheid, datasnelheid, bodemgesteldheid en een socialemedia-analyse (maatschappelijk draagvlak) werden stukjes informatie aan elkaar geknoopt.

Tijdens de slotpresentaties werd in gesprek met BMC-partner Roel Wever ingegaan op de vraagstukken en dilemma’s: Waar praktisch te beginnen? Wat betekent dit voor het besluitvormingsproces van het college van B en W en het eigen opdrachtgeverschap van de gemeentesecretaris? Zijn we kritisch genoeg op de informatie die openbaar beschikbaar is en op onze eigen data? Is onze basis wel op orde als het gaat om informatievoorziening en privacy? Waar werken we regionaal samen? Hoe kunnen we mensen vanuit beleid en uitvoering meer databewust aan de slag krijgen?

De deelnemers hebben vervolgens best practices uitgewisseld en gingen met praktische tips én een sterker databewustzijn naar huis.

BMC-datagame-workshop

Meer informatie & contact

Ook aan de slag met onze BMC Datagame om op een energieke manier te starten met data of benieuwd naar andere mogelijkheden? Neem dan contact op met Martijn van Engelen, 06 - 10 58 00 34 of Sjoerd Oomen, 06 - 22 28 57 94.

DIGITALISERING VERSLAG BESTUUR-EN-ORGANISATIE BESTUUR-EN-BEDRIJFSVOERING BESTUUR-EN-SAMENWERKING

Contact

Uw privacy is belangrijk voor ons. BMC gaat zorgvuldig om met uw persoonsgegevens, zie hierover meer in ons privacy statement