15 apr 2016

Te weinig huizen voor ouderen met zorg in Wijchen

Bron: De Gelderlander, 15 april 2016

Over een paar jaar zijn er in de gemeente Wijchen te weinig woningen voor ouderen die zorg nodig hebben. Er worden de komende tijd wel huizen opgeleverd, maar het aantal ouderen neemt sneller toe, zo voorspelt Patrick Gering van bureau BMC in een recent rapport. Het gaat om een tekort van honderden huizen in verschillende categorieën. Om precies te zijn staan er in Wijchen binnen 5 jaar 95 huizen te weinig voor ‘beschut wonen’ – zelfstandige woningen in een woongebouw met zorg op afroep. Dat tekort is in 2025 opgelopen tot 195 stuks.

Beperking

Daarnaast ontstaat er tegen die tijd een tekort van zo’n 40 huizen voor ouderen met psychische problemen en ongeveer 20 woningen voor ouderen met een lichamelijke beperking.

Geen zorg

Deze cijfers staan in een rapport van adviesbureau BMC, gemaakt in opdracht van de gemeente Wijchen. Daar klinkt nog geen zorg. “Dit rapport laat zien wat er waarschijnlijk nodig is, met de inzichten van nu”, zegt wethouder Rob Engels. “Op basis daarvan wordt een tekort verwacht. Maar we zien dat veel partijen bezig al zijn met nieuwe ontwikkelingen.”

Talis

De wethouder is vol vertrouwen dat het goed komt, gebaseerd op overleg met een stuk of 10 zorgorganisaties en woningcorporatie Talis. Die corporatie beschouwt het rapport als een bevestiging en als een houvast. “Dit helpt ons bij gesprekken met zorgpartijen over nieuwe initiatieven”, zegt Ronald Leushuis van Talis.

Meer informatie

Wilt u weten wat BMC voor u kan betekenen, dan kunt u contact opnemen met senior adviseur Patrick Gering via telefoonnummer 06 - 57 88 21 11 of per e-mail naar patrick.gering@bmc.nl. U kunt ook gebruik maken van onderstaand contactformulier.