13 dec 2016

BMC adviseert Tweede Kamer over stelsel private kwaliteitsborging

Recent heeft minister Blok (Wonen en Rijksdienst) een drietal onderzoeken over het wetsvoorstel Kwaliteitsborging in de bouw aangeboden aan de 2e kamer. Zo ook de rapportage: “De rol van de gemeente binnen het stelsel van private kwaliteitsborging” waaraan BMC meeschreef.

De conclusie van het onderzoek is dat bestuursrechtelijk de rol van de gemeente in het nieuwe stelsel relatief duidelijk is. Uit bestuurskundig oogpunt ligt de rol van de gemeente lastiger omdat de gemeente via haar handhavingsbevoegdheid wel een politieke verantwoordelijkheid houdt in de bouwfase. In de rapportage worden verschillende aanbevelingen gedaan om deze spanning weg te nemen.

Marcel Boogers (hoogleraar Universiteit Twente en voormalig senior adviseur BMC) en Joris Stok (partner bij BMC) waren verantwoordelijk voor het bestuurskundige onderdeel van de rapportage. Dick Lubach van de Universiteit Groningen was verantwoordelijk voor het bestuursrechtelijke deel van het onderzoek.

 

Meer informatie

Voor meer informatie en voor het maken van een (vrijblijvende) afspraak kunt u contact opnemen met Joris Stok, partner Ruimtelijke Ontwikkeling, via 06 - 13 24 65 02 of per e-mail naar joris.stok@bmc.nl.