31 okt 2016

BMC adviseert bestuurlijke fusie Landgraaf-Heerlen

BMC adviseert bestuurlijke fusie als meest optimale samenwerkingsvariant Landgraaf-Heerlen

Op maandag 31 oktober heeft BMC haar onderzoeksrapport inzake bestuurlijke en ambtelijke samenwerking tussen Landgraaf en Heerlen gepresenteerd. In het onderzoek is gekeken welke manier van samenwerken de meeste toegevoegde waarde biedt voor beide gemeenten in het realiseren van (gezamenlijke) maatschappelijke en economische opgaven. Samen op basis van gelijkwaardigheid staat hierbij centraal. Volgens BMC is de bestuurlijke fusie hiervoor het meest optimaal.

Onderzoek naar vier samenwerkingsvarianten

De gemeenten Landgraaf en Heerlen hebben in 2014 en 2015 afzonderlijk van elkaar bestuurlijk uitgesproken onderzoek te willen doen naar bestuurlijke en ambtelijke samenwerking. BMC heeft in opdracht van beide gemeenten onderzoek gedaan naar vier samenwerkingsvarianten: netwerksamenwerking, gedeeltelijke ambtelijke fusie, ambtelijke fusie en bestuurlijke fusie.

Van bureauonderzoek tot burgerpeiling

BMC heeft in het onderzoek zowel kwalitatieve als kwantitatieve analyses uitgevoerd. Er is onder andere financieel, beleidsmatig en organisatieonderzoek gedaan en er zijn burgerpeilingen verricht. Concluderend stelt BMC dat de bestuurlijke fusie de meest optimale samenwerkingsvariant is.

Breder adviesrapport medio november

Naast het rapport van BMC heeft het Expertteam, bestaande uit Wim Deetman, Wim Hazeu en Jan Mans, met mensen die in lokale buurten en verenigingen, het bedrijfsleven, de zorg, cultuur, het onderwijs en kerken actief zijn gesprekken gevoerd. Dit om een goed beeld te krijgen van hoe de samenleving tegen de samenwerking aankijkt. De uitkomst van deze gesprekken, de inhoud van het rapport van BMC én hun kennis en ervaring verwerkt het expertteam in een uitgebreid rapport. De colleges van Landgraaf en Heerlen nemen hierna een standpunt in over de beste vorm van samenwerking en leggen een voorstel daarover voor aan de gemeenteraden.

Download hier het gehele rapport Landgraaf-Heerlen 'Samen op basis van gelijkwaardigheid'.

Beluister het interview van Roel Wever met omroep L1.

Meer informatie

Voor meer informatie of een vrijblijvende afspraak kunt u contact opnemen met Roel Wever, partner bij BMC, via telefoonnummer 06 – 11 30 02 70 of per e-mail naar roel.wever@bmc.nl.