Masterclass Veranderkracht - theoretische verdieping in het organiseren van complexe veranderingen

Voor leidinggevenden, programmamanagers en directieleden die leiding geven aan een veranderingsproces in de eigen organisatie. Of die zich daarop willen voorbereiden.

 • opleidingsvorm: masterclass (training)

 • domein: Publiek domein

 • duur: 5 dagen

Startdata en inschrijven

Voor wie?

Deze masterclass is voor leidinggevenden, programmamanagers en directieleden die op zoek zijn naar theoretische inzichten om de organisatie ontwikkeling of een programma-met-impact veranderkundig te beanderen. Deze masterclass reikt theorie op concrete manier aan. Ruime leidinggevende ervaring is een vereiste.

Doel

Organisaties moeten door snelle maatschappelijke en politieke veranderingen bijna voortdurend (mee)veranderen. Maar veranderingen verlopen vaak heel anders dan verwacht en er gaat ook nog wel eens wat mis. 
Met het PROMIIC-model (Process Model for Integral and Intentional Change) krijg je meer grip op het veranderproces. Je leert valkuilen vermijden, zoals bijvoorbeeld de 'citroenpers', de 'analysefout' of de 'projectenval'. Met de verworven inzichten en de aangeleverde hulpmiddelen leer je proactief een succesvol veranderproces realiseren. En de gewenste verandering in je eigen organisatie, of binnen het eigen team, gericht en effectief realiseren.

Inhoud

In deze masterclass komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • kennismaking met het PROMIIC-model;
 • een verandergame;
 • verdieping eerste hoofdfase: denken en definiëren;
 • verdieping tweede en derde hoofdfase: doen en vasthouden;
 • masterclass (externe gastspreker);
 • een eigen plan maken;
 • terugblikken op hoe het verder ging (terugkomdag na drie maanden).

Op dag 1, 2 en 3 krijg je tijdens de masterclass een mix van theorie en verwerkingsopdrachten. Op dag 4 is er een externe spreker met een praktijksituatie. Ook moet je een plan maken voor je eigen situatie. Op dag 5 is er een presentatie over het verloop, wordt intervisie behandeld en zijn er aanvullende tips van de trainers. Er is ook nog ruimte om de stof die eerder aan bod is geweest, op te frissen. Iedere dag wordt afgesloten met een korte terugblik of evaluatie en het opgeven van het huiswerk.

Resultaat

Aan het eind van de masterclass heb je:

 • inzicht in een praktisch toepasbaar model voor veranderingen, het zogenoemde PROMIIC-model voor veranderkracht;
 • inzicht in de acht valkuilen bij veranderen en hoe je deze kunt vermijden;
 • kennis van praktische 'tools' voor de verschillende fasen in het model;
 • op basis van het model voor je eigen situatie een plan van aanpak gemaakt op hoofdlijnen.

Opzet

 • Duur masterclass: 5 dagen
 • Zelfstudie: je krijgt voor en tussen de bijeenkomsten huiswerkopdrachten. De opdrachten nemen gemiddeld 3 uur in beslag. De totale tijd voor huiswerk en zelfstudie bedraagt ongeveer 20 uur.
 • Aantal deelnemers: 10 tot 16 
 • Locatie: Amersfoort

Vervolgtraject

Na het afronden van deze masterclass is het mogelijk om op individuele basis een vervolgtraject te volgen.

Certificaat

Wanneer je de opdracht met een voldoende hebt afgerond, heb je aan de toetsing voldaan en ontvang je een certificaat van deelname.

Trainers

Jannie Lammers: 'Als senior adviseur, coach, trainer en mediator zoek ik in mijn werk naar masterclass veranderkracht portret trainer jannie lammersmogelijkheden om de (verborgen) kracht van een persoon en een organisatie te ontwikkelen. Ik kan mensen op een positieve manier confronteren en uitdagen om zelf de regie te nemen en met en van elkaar te leren. Bij veranderen komt dit goed van pas. Hoe mooi is het om bij complexe veranderingen een beproefde theorie te kunnen toepassen en daardoor de soms verborgen veranderkracht naar boven te halen. Ik heb veel ervaring opgedaan en ‘in verschillende keukens kunnen kijken’.
Dat heeft mijn blikveld verbreed, mijn inzichten verdiept en mijn vaardigheden vergroot om effectief te werken in verschillende organisaties.'

Christine Bos: 'Als senior adviseur ben ik gespecialiseerd in verandervraagstukken in de ouderenzorg, training veranderkracht portret trainer christine bos
gehandicaptenzorg en jeugdhulp. Vanuit diverse rollen heb ik ervaring opgedaan met het vertalen van een visie naar een pragmatische aanpak. Mijn drijfveer is om professionals en organisaties in beweging te brengen om hun ambities waar te maken. Van intuïtief handelen naar bewust gedrag en werken volgens een methodische aanpak draagt bij aan een succesvol veranderproces. Met een achtergrond als arbeids- en organisatiepsycholoog heb ik een natuurlijke aandacht voor de dynamiek en onderlinge verhoudingen tussen mensen. Inhoud, proces en onderstromen vormen de basis van mijn aanpak.'

Kosten

€ 3.190 excl. btw (inclusief studiemateriaal, locatie- en arrangementskosten).
Het boek Veranderkracht van Steven ten Have (t.w.v. € 30) hoort bij de masterclass en is inbegrepen.

Inschrijven en startdata

Startdata en inschrijven

Meer weten?

Wil je meer weten over deze masterclass? Neem contact op het BMC Ontwikkelcentrum: 033 - 445 90 94, academie@bmc.nl.

Meer weten over ons overige aanbod opleidingen en trainingen? Ga naar Training en opleiding.

Gerelateerde opleidingen en trainingen