Training Planning & Control Cyclus

Bedoeld voor (zij)instromers op het niveau van businesscontroller of financieel adviseur (hbo/wo) met weinig tot geen ervaring bij de lokale overheid.

  • opleidingsvorm: training

  • domein: Publiek domein

  • duur: 2 dagdelen van 4 uur (niet aansluitend) 

Startdata en inschrijven

Voor wie?

De opleiding is bedoeld voor (zij)instromers op het niveau van businesscontroller of financieel adviseur met weinig tot geen ervaring bij de lokale overheid. Je hebt een opleiding afgerond op minimaal hbo-niveau. Ervaring in een financiële of bestuurlijke functie geldt als een pre.

Doel

Het budgetrecht van de gemeenteraad of Provinciale Staten is een van de belangrijkste bevoegdheden binnen de lokale overheid. Dit recht wordt uitgeoefend via de programmabegroting en de jaarstukken als onderdeel van de lokale P&C-cyclus. Deze cyclus is meestal ook meteen een intern sturings- en verantwoordingsinstrument. Deze opleiding leert je vanuit wettelijke en lokale kaders alles over de werking van de P&C-cyclus. 

Inhoud

We behandelen theorie over de wettelijke en lokale kaders die van toepassing zijn op de P&C-cyclus. Daarnaast bespreken we een praktijkcasus, waardoor je kennis opdoet over de P&C-cyclus van een lokale overheid. We bespreken de opzet en de kwaliteit. Je stelt zelf een P&C-kalender op of een kaderstellend document.

Resultaat

Met deze training leer je een P&C-cyclus opzetten en realiseren voor de lokale overheid, van programmabegroting tot en met jaarstukken. Aan het eind van de training heb je een P&C-kalender of een kaderstellend document dat je direct kunt toepassen in de praktijk. Je kunt de opzet en kwaliteit van een P&C-cyclus beoordelen en zelf een goede P&C-cyclus opzetten en realiseren voor de lokale overheid. 

Opzet

  • duur training: 2 dagdelen van 4 uur (niet aansluitend) 
  • zelfstudie: 16 uur
  • aantal deelnemers: 8-16
  • locatie: Amersfoort

De opleiding is opgebouwd uit interactieve modules van circa 1 tot 1,5 uur met een korte pauze van circa 10 minuten. De zelfstudie bestaat uit:

  • kennis nemen van het BBV (4 uur);
  • kennis nemen van lokale regelgeving (4 uur);
  • maken opdracht (8 uur).

Vervolgtraject

We werken aan een vervolgopleiding voor de digitale P&C-cyclus.

Certificaat

Bewijs van deelname.

Trainer

Izak van Blijderveen: 'Als senior adviseur ben ik ruim 20 jaar betrokken bij de P&C-cyclus training planning en control cyclus portret trainer izak van blijderveenvan de lokale overheid. Die kennis en ervaring wil ik graag delen. Ik leg de lat hoog omdat ik vind dat de overheid een voorbeeldfunctie heeft en omdat ik ervan geniet om samen documenten van hoge kwaliteit af te leveren. Samenwerken is voor mij een essentiële voorwaarde voor functioneren.'

Kosten

€ 795 excl. BTW (inclusief kosten voor studiemateriaal, locatie- en arrangementskosten).

Inschrijven en startdata

Startdata en inschrijven

Meer weten?

Wil je meer weten over deze training? Neem contact op het BMC Ontwikkelcentrum: 033 - 445 90 94, ontwikkelcentrum@bmc.nl.

Meer weten over ons overige aanbod opleidingen en trainingen? Ga naar Training en opleiding.

Gerelateerde opleidingen en trainingen