Training Planning & Control Cyclus

Bedoeld voor niet-financiële (beleids-)medewerkers van provincies en gemeenten die in hun dagelijks werk te maken hebben met budgetbeheer en de Planning & Control cyclus.

  • opleidingsvorm: training

  • domein: Publiek domein

  • duur: 2 dagdelen van 3 uur (niet aansluitend)

Startdata en inschrijven

Voor wie

De opleiding is bedoeld voor niet-financiële (beleids-)medewerkers van provincies en gemeenten die in hun dagelijks werk te maken hebben met budgetbeheer en de Planning & Control cyclus. Je hebt een opleiding afgerond op minimaal hbo-niveau.

Doel

Het budgetrecht van de gemeenteraad of Provinciale Staten is een van de belangrijkste bevoegdheden binnen de lokale overheid. Dit recht wordt uitgeoefend via de programmabegroting en de jaarstukken als onderdeel van de lokale P&C-cyclus. Deze cyclus is meestal ook meteen een intern sturings- en verantwoordingsinstrument. Deze opleiding leert je vanuit wettelijke en lokale kaders alles over de werking van de P&C-cyclus.

Inhoud

We behandelen theorie over de wettelijke en lokale kaders die van toepassing zijn op de P&C-cyclus. Daarnaast bespreken we een praktijkcasus, waardoor je kennis opdoet over de P&C-cyclus van een lokale overheid. We bespreken de opzet, inhoud en onderlinge samenhang van een programmabegroting, tussenrapportage en jaarstukken. Daarbij is ook aandacht voor de rol van financiën en de organisatie in de P&C cyclus. Tot slot geven we een beeld van actuele landelijke ontwikkelingen in financiën en control van lokale overheden.  

Resultaat

Na afloop van deze training ben je beter in staat je eigen werk te koppelen aan de P&C cyclus. Je begrijpt hoe de verschillende P&C producten zijn opgebouwd en met elkaar verbonden zijn. Ook heb je een helder beeld van jouw rol in dit proces. 

Opzet

  • Duur training: 2 dagdelen van 3 uur (niet aansluitend) 
  • Aantal deelnemers:  8 tot 16
  • locatie: Amersfoort
  • De opleiding is opgebouwd uit interactieve modules van circa 1 tot 1,5 uur met een korte pauze van circa 15 minuten.

Certificaat

Na afronding van de training ontvang je een bewijs van deelname.

Trainers

Afbeelding van Monique BooijMonique Booij MSc. CPC: 'Als senior adviseur ben ik ruim 10 jaar betrokken bij de P&C-cyclus van de lokale overheid. Die kennis en ervaring wil ik graag delen. De P&C cyclus zie ik als een centraal element in een ambtelijke organisatie, waarvan de volle meerwaarde pas wordt bereikt wanneer financiële en niet-financiële medewerkers goed met elkaar samenwerken. Ervaring in het trainen van niet-financiële medewerkers bij verschillende opdrachtgevers in de publieke sector heeft mij geleerd dat kennis van de P&C cyclus als grote meerwaarde wordt ervaren en dat de organisatie als geheel daarvan profiteert.'

Kosten

€ 595,- excl. btw (inclusief studiemateriaal, locatie- en arrangementskosten)

Inschrijven en startdata

Startdata en inschrijven

Meer weten?

Meer weten over ons aanbod? Ga naar Training en opleiding. Of neem contact op met de BMC Academie: (033) 445 90 94, academie@bmc.nl.

Meer weten over ons overige aanbod opleidingen en trainingen? Ga naar Training en opleiding.

Gerelateerde opleidingen en trainingen