Basistraining Besluit Begroting en Verantwoording (BBV)

Voor professionals die werkzaam zijn bij een gemeente, provincie of een gemeenschappelijke regeling en die meer willen leren over het Besluit Begroting en Verantwoording.

 • opleidingsvorm: training

 • domein: Bestuur en bedrijfsvoering

 • duur: 1 dagdeel

Startdata en inschrijven

Voor wie?

Ben je nog niet zo lang werkzaam op financieel gebied bij een gemeente, een provincie of een gemeenschappelijke regeling? Of wil je je wat meer verdiepen in de achtergrond, zodat je als beleidsadviseur je financiële collega’s beter begrijpt? Wil je graag een goed overzicht over en inzicht van het financiële stelsel bij gemeenten, provincies of gemeenschappelijke regelingen? De training Besluit Begroting en Verantwoording (BBV) is een basistraining voor professionals met een achtergrond in financiën, die werkzaam zijn bij een gemeente, provincie of een gemeenschappelijke regeling. BBV Basis is een training op instapniveau. Wij je aan deze training deelnemen, dan moet je minimaal beschikken over een financiële achtergrond. Specifieke BBV-kennis is niet vereist.

Doel

De verslagleggingsregels waaraan gemeenten en provincies zich moeten houden, zijn geregeld in het Besluit Begroting en Verantwoording Provincies (BBV). Je maakt in deze basistraining kennis met de belangrijkste onderdelen van het BBV. Het volgen van het basisblok maakt je nog geen specialist, maar bij het lezen van een begroting en een jaarrekening herken je dan wel de belangrijkste onderdelen van het BBV en de achterliggende bedoeling.

Inhoud

In de eerste helft van de training behandelen we de theorie en de achtergrond van de Besluit Begroting en Verantwoording. Tijdens de tweede helft behandelen we concrete voorbeelden. De deelnemers gaan - in de vorm van een digitale quiz - aan de slag met vragen uit de praktijk. Op basis van deze vragen en antwoorden gaan we met elkaar in gesprek over de concrete toepassing van de regels.

Resultaat

Na het volgen van de training:

 • heb je inzicht in het belangrijkste begrippenkader van het BBV;
 • heb je zicht op en begrip van de context waarin het BBV zich bevindt;
 • heb je geoefend met elementaire praktijkvraagstukken;
 • weet je waar je de belangrijkste informatie met betrekking tot het BBV kunt vinden.

Opzet

 • Duur training: 1 dagdeel van 4 uur
 • Zelfstudie: n.v.t.
 • Aantal deelnemers: 5 tot 12 
 • Locatie: Amersfoort

Vervolgtraject

Na het volgen van de basistraining BBV kun je deelnemen aan de Verdiepende training BBV

Certificaat

Type certificaat: bewijs van deelname.

Trainer

Erwin Ormel: 'Ik ben al meer dan dertig jaar werkzaam op financieel gebied, en combineer Portret Erwin Ormel basistraining besluit begroting en verantwoording
daarbij mijn expertise van vakman en strateeg. Ik adviseer gemeenten op het gebied van financiële strategie, toepassing van het BBV, doorontwikkeling van planning & control, inrichting van de financiële functie, kostentoerekening en financiële verhouding rijk-gemeenten. Ik doe regelmatig onderzoek naar deze thema’s en publiceer erover.  
Als trainer vind ik het vooral belangrijk dat de vaak wat abstracte regels gaan leven voor de deelnemers. Daarom is er in de training voldoende ruimte om in te gaan op concrete praktijksituaties
en toepassing van de regels hierbij.'

Kosten

€ 460,- excl. BTW (inclusief studiemateriaal, locatie- en arrangementskosten). 

Inschrijven en startdata

Startdata en inschrijven

Meer weten?

Wil je meer weten over deze training? Neem contact op het BMC Ontwikkelcentrum: 033 - 445 90 94, academie@bmc.nl.

Meer weten over ons overige aanbod opleidingen en trainingen? Ga naar Training en opleiding.

Gerelateerde opleidingen en trainingen