1 jun 2023

Starten met leidinggeven in de zorg: wegwijs in een nieuwe rol

Starten met leidinggeven in de zorg is als balanceren op een dun koord. Aan de ene kant wilt u de startend leidinggevende rustig aan de nieuwe rol laten wennen. Aan de andere kant wordt de medewerker vaak direct met grote uitdagingen geconfronteerd. Hoe voorkom je dat iemand verzuipt in de waan van de dag, met alle risico’s van dien? Om beginnend leidinggevenden op een goede manier wegwijs te maken in hun nieuwe rol, heeft BMC de praktische leerlijn ‘Starten met leidinggeven in de zorg’ ontwikkeld. Iets voor uw medewerkers misschien?

Het binden en boeien van medewerkers is en blijft enorm belangrijk, zeker in deze tijden van personeelstekort en uitval van medewerkers. Als werkgever in de zorg wilt u talentvolle zorgprofessionals met leidinggevende ambities dan ook alle kansen bieden. Maar dat is nog niet zo gemakkelijk.

Begeleiding en ondersteuning: een must

Wat is er aan de hand? Vaak komen kansen voor talentvolle medewerkers voort uit onverwachte situaties.  Er komt (plots) een plek vrij, waardoor iemand leidinggevende taken kan overnemen. Starten met leidinggeven is echter niet niks... Zo wordt de beginnend leidinggevende vaak meteen geconfronteerd met grote uitdagingen. Goede begeleiding en ondersteuning is dan ook een must. Maar dat is niet altijd eenvoudig te organiseren. Hoe voorkom je dan dat een beginnend leidinggevende – alle goede bedoelingen ten spijt – uitvalt?

Leerlijn: wegwijs in een nieuwe rol

Om startend leidinggevenden op een praktische manier wegwijs te maken in hun nieuwe rol, heeft BMC een nieuwe leerlijn ontwikkeld. Met de leerlijn ‘Starten met leidinggeven in de zorg’ maken beginnend leidinggevenden op een zorgvuldige manier kennis met hun nieuwe rol. Tijdens de leerlijn staat de behoefte van de deelnemer centraal: waar voelt uw medewerker zich onzeker over? Waar wil hij of zij meer vanaf weten? Wat wil hij of zij leren? Alle deelnemers krijgen bovendien de beschikking over een coach. Die biedt structurele begeleiding en helpt bij het verkennen van hoe uw medewerker de leidinggevende rol kan pakken en bij het ontdekken of leidinggeven wel echt bij hem of haar past. 

Trainers: afkomstig uit de dagelijkse praktijk

Al onze trainers komen uit de dagelijkse praktijk. Zij weten wat er speelt op de werkvloer. De trainers reiken handvatten aan die antwoord geven op praktische of inhoudelijke vraagstukken van de deelnemers. Tijdens de leerlijn gaan we ook in op waardegedreven zorg: het toevoegen van waarde voor de cliënt. In basis gaat het dan om de vragen: wat is op dit gebied mijn rol als leidinggevende? Wat vraagt dit van mijn leiderschap? En hoe begeleid ik de medewerkers uit mijn team om hier elke dag hun bijdrage aan te leveren?

Persoonlijke ontwikkeling: bewustwording en reflectie

Persoonlijke ontwikkeling is een belangrijk onderdeel van de leerlijn ‘Starten met leidinggeven in de zorg’. Er is dan ook volop ruimte voor bewustwording van en reflectie op de nieuwe rol als leidinggevende. Hiervoor maken we onder meer gebruik van een persoonlijkheidstest. De kracht van deze test is dat deelnemers inzicht krijgen in wie ze zijn als leidinggevende. De hele leerlijn is er kortom op gericht om deelnemers comfort en ondersteuning te bieden tijdens hun eerste fase als leidinggevende. Na afronding van de leerlijn kunt u samen met de medewerker beslissen of er eventueel behoefte is aan een (hbo-)opleiding voor verdere ontwikkeling, bekwaming of verrijking in de rol van manager/leidinggevende.

Praktisch: doelgroep, inhoud, kosten

De leerlijn is bedoeld voor zorgmedewerkers en/of behandelaren die tijdens hun eerste jaar in een leidinggevende rol ondersteuning en handvatten kunnen gebruiken. De leerlijn richt zich op leidinggeven in de zorg (GGZ, jeugdzorg, langdurige zorg, ziekenhuiszorg).

Onderdelen die aan bod komen tijdens de leerlijn zijn: wegwijs in de organisatie als leidinggevende, gespreks- en coachingsvaardigheden (onder andere het voeren van een slechtnieuwsgesprek), teamvorming- en -processen, grip op roosterprocessen, overleg en besluitvorming, je rol en positionering binnen de organisatie, leiderschapsrollen- en competenties, financiële verantwoording, sturen op kwaliteitsverbeteringen, verandermanagement en effectief beïnvloeden.

De kosten voor de leerlijn bedragen € 3.450 excl. btw (inclusief studiemateriaal, locatie- en arrangementskosten) per deelnemer. Dit omvat een intakegesprek, zeven trainingsdagen, twee keer een individuele coaching on the job, een persoonlijkheidstest en twee begeleide intervisiebijeenkomsten. Starten met de leerlijn kan al vanaf zeven  deelnemers per groep. Overigens kan uw medewerker direct starten met individuele coaching; dit kan indien gewenst ook worden uitgebreid. Daarnaast bieden wij de mogelijkheid voor een incompany-programma op maat. 

Meer informatie

Bent u voor uw startend leidinggevenden op zoek naar een praktische leerlijn om hen wegwijs te maken in hun nieuwe rol? Dan is de leerlijn ‘Starten met leidinggeven in de zorg’ hiervoor uitermate geschikt. Neem voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek contact op met een van onze trainers.

OPLOSSING BESTUUR-EN-BEDRIJFSVOERING ORGANISATIEONTWIKKELING

Christine Bos Zorg managing consultant 06 - 13 51 11 14 Meer informatie