4 mrt 2021

BMC biedt snelcursus voor stembureauleden als antwoord op calamiteiten bij verkiezingen

Door corona zijn de aankomende verkiezingen anders dan anders. Stembureaus zijn niet één maar drie dagen open. De lokalen moeten ‘coronaproof’ ingericht en stembureauleden vallen mogelijk op het laatste moment uit. Kortom een fikse uitdaging die vraagt om veel flexibiliteit van gemeenten. BMC ondersteunt hierbij graag.

Normaal gesproken kunnen gemeenten rekenen op een vaste groep stembureauleden om de verkiezingen in goede banen te leiden. Door corona is veel anders vertelt BMC-adviseur Zohra el Haddaoui. “De stemlokalen mogen twee dagen eerder open en moeten voldoen aan de coronaregels. Het aantal bureauleden is ook hoger, in plaats van drie minimaal vier. Daardoor zijn meer vrijwilligers nodig. Met een uitgebreide campagne zijn die geworven. Maar nu de verkiezingen dichterbij komen, haken sommige vrijwilligers af. Omdat ze het vanwege de Britse coronavariant niet aandurven of omdat ze daadwerkelijk ziek zijn of in quarantaine moeten.”

Ook andere complicaties zijn mogelijk. Stemlokalen zijn vaak in basisscholen. Verkiezingen zijn normaal gesproken op woensdag en in de middag zijn kinderen niet op school. Nu zijn stemlokalen twee dagen langer in gebruik. Daar komt bij dat scholen zelf meer ruimte nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze klassen vanwege coronamaatregelen moeten splitsen. Hierdoor zijn mogelijk extra stembureaus nodig mét de juiste inrichting. BMC-zuster Randstad zet haar expertise in voor werving en selectie van de juiste kandidaten, de verloning, het aanleggen van reservelijsten en zo nodig het uitzoeken van geschikte alternatieve locaties. 

BMC biedt een snelcursus voor de training van stembureauleden en -voorzitters, vertelt Zohra el Haddaoui. “In een interactieve onlinecursus gaan we in op de wet- en regelgeving van verkiezingen, maar ook op de vraag hoe je de stembureaus inricht zodat mensen veilig kunnen stemmen, ook en juist nu. Als voorzitter van een stembureau heb je bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid om te kijken of alles goed staat om 07.00 uur. Normaal gesproken is dat een formaliteit omdat het door een projectleider is gedaan. Ook daaraan is nu een tekort een zwaardere instructie is dus noodzakelijker dan ooit.”

De cursus vereist geen voorkennis. Een expertise team stoomt mensen in twee  keer twee uur klaar – waar nodig zelfs in één dag – én is achtervang voor vragen tijdens en tot twee dagen na de verkiezingen. Deelnemers krijgen een e-mailadres waarop ze vragen kunnen stellen. Vanaf de dag van de verkiezingen tot twee dagen erna krijgen ze per omgaande antwoord. 

De coördinatie van de activiteiten rondom de Tweede Kamerverkiezingen is in handen van BMC-adviseur Zohra el Haddaoui. Zij is bereikbaar via onderstaande contactgegevens. Een uitgebreide omschrijving van de training is te vinden op de pagina Training Stembureaulid Verkiezingen.

OPLOSSING WONEN,-ZORG-EN-VEILIGHEID

Contact

Zohra el Haddaoui senior adviseur 06 - 83 43 71 78

Gerelateerde artikelen