24 dec 2020

Ondersteuning Tweede Kamerverkiezingen 2021

De coronamaatregelen laten hun sporen na op allerlei gebieden. Vooral de gemeenten worden zwaar belast. Een van de vele voorbeelden voor ingrijpende aanpassingen zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Deze zullen volgend jaar anders verlopen dan gebruikelijk.

Portret van Zohra el HaddaouiBMC-adviseur Zohra el Haddaoui hierover: "Normaal gesproken kunnen gemeenten rekenen op een vaste groep stembureauleden. Velen van hen vallen vanwege hun leeftijd in de corona-risicogroep en moeten noodgedwongen hun vrijwilligerswerk opschorten of zelfs opgeven. Voor volgend jaar zal er daarom een zeer grotere inspanning gedaan moeten worden om de bezetting van de stembureaus zowel in aantallen als kwaliteit op orde te krijgen. De burgemeesters stuurden niet voor niets een brandbrief, omdat er een bijna onmogelijke klus geklaard moet worden als de spoedwet toestaat om de openingstijden te verruimen. Vanuit het maatschappelijk belang en de aard van ons adviesbureau wil en kan BMC het verschil maken in een dergelijke situatie. Daarom heb ik de samenwerking met ons zusterbedrijf Randstad gezocht voor de broodnodige verlaging voor verlichting van deze ogenschijnlijk eenvoudige taak voor de gemeenten."

Belangrijkste aanpassingen zullen zijn dat de stemlokalen al 2 dagen eerder open mogen gaan en - uiteraard - moeten voldoen aan de coronaregels. Het aantal leden per stembureau zal worden verhoogd van 3 naar minimaal 4 leden.

Naar verwachting zullen er 70.000 nieuwe leden ingezet moeten worden als voorzitter, lid en teller van stembureaus. De Rijksoverheid ondersteunt de wervingsactie met een dringende oproep in een - nooit eerder vertoonde - landelijke campagne om inwoners te bewegen zich aan te melden als vrijwillig stembureaulid bij de eigen gemeente. BMC zal op haar beurt de gemeenten ondersteunen met uitgebreide trainingen voor bestaande en nieuwe vrijwilligers. Tijdens deze online opleiding zullen we voor alle rollen oefenen met praktijksituaties en interactieve trainingsaspecten. De trainingen worden verzorgd door ervaren BMC'ers, met een jarenlange ervaring in het publieke domein en zullen bestaan uit een uur zelfstudie vooraf en 2 online bijeenkomsten van 2 uur. Ook wordt aandacht besteed aan wet- en regelgeving rondom het verkiezingsproces, de Kieswet en de vereiste coronamaatregelen.

Om de organisatie van de verkiezingen en de noodzakelijke aanpassingen voor de gemeenten te verlichten, zet Randstad haar expertise in om gemeenten te ontlasten bij het werven en selecteren van de juiste kandidaten, de verloning, het aanleggen van reservelijsten en zo nodig het uitzoeken van geschikte alternatieve locaties.

De coördinatie van de activiteiten rondom de Tweede Kamerverkiezingen is in handen van BMC-adviseur Zohra el Haddaoui. Zij is bereikbaar voor aanvullende informatie via onderstaande contactgegevens. Een uitgebreide omschrijving van de training is te vinden op de pagina Training Stembureaulid Verkiezingen

Contact

Zohra el Haddaoui senior adviseur 06 - 83 43 71 78
OPLOSSING DATA-EN-DIGITALISERING DIGITALE-TRANSFORMATIE DATA-EN-DIENSTVERLENING

Gerelateerde artikelen