27 nov 2017

BNR interviewt Johan van Triest, nieuwe Voorzitter ROA

Op 23 november is Johan van Triest, per 1 januari 2018 directeur van BMC Advies, benoemd tot Voorzitter van de Raad van Organisatie Adviesbureaus (ROA). De benoeming was een unanieme beslissing van de algemene ledenvergadering. Van Triest is vanuit zijn nieuwe rol als ROA-voorzitter geïnterviewd door BNR Nieuwsradio over de huidige status van het adviesvak.

Het aantal adviesorganisaties is in het afgelopen jaar explosief gestegen. Er zijn maar liefst 10.000 bureaus en zelfstandigen bijgekomen. Het is wel duidelijk dat het adviesvak in de lift
zit, zegt van Triest. Zesenvijftig procent van alle adviesbureaus maakten in 2016 een groei
door van meer dan tien procent en deze lijn zet zich voort in 2017. Er zijn in Nederland nu al meer dan 100.000 adviesbureaus.

Het adviesvak profiteert van de economische groei. Bedrijven zoeken naar manieren om te innoveren en kansen om te groeien, bijvoorbeeld door overnames, en dit soort ontwikkelingen vragen om advies, ondersteuning en consultants.

Toch is de ROA niet onverdeeld positief. Bij het maken van de keuze voor consultancy zouden bedrijven de kwaliteit en reputatie van consultants in overweging moeten nemen, aldus van Triest, en daarom is er behoefte aan duidelijke richtlijnen (en de naleving hiervan) om de kwaliteit en moraliteit te waarborgen.

Adviesbureaus die aangesloten zijn bij de ROA verbinden zich aan dergelijke richtlijnen, maar met zoveel nieuwe, ongebonden bureaus en eenmanszaken kan de status van het adviesvak in Nederland geschaad worden.

Beluister hier het volledige interview.