27 jul 2018

Begeleidingsprogramma kandidaat-burgemeesters

In opdracht van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters heeft BMC een begeleidingsprogramma ontwikkeld voor kandidaat-burgemeesters die zich oriënteren op het burgemeesterschap en die gelden als gewenste ‘zij-instromers’ (vrouwen, ondernemers, jongeren, allochtonen).

De deelnemers worden aangemeld door de verschillende Commissarissen van de Koning. Het door de BMC Groep ontworpen programma wordt door hen vervolgens gedurende een jaar doorlopen, waarbij de BMC Groep tevens de begeleiding op zich neemt.

Het programma kent drie pijlers:

– individueel Birkman-assessment dat gericht is op het persoonlijk leiderschap;
– de basisregels van de Transactionele Analyse, gericht op houding, attitude en communicatiestijlen;
– praktijkstages, die worden gebruikt om te oefenen en te leren.

In meerdere tweedaagse sessies wordt kandidaten aangeboden om te oefenen met:

  • de verschillende rollen (burgervader/moeder, voorzitten college en raad, handhaving openbare orde, vertegenwoordigen van de gemeente, netwerker zijn in de omgeving);

  • de verschillende persoonlijke omstandigheden (glazen huis waarin moet worden geacteerd,‘eenzaamheid’ in functioneren, doorlopende representativiteit);

  • real life simulaties crisisbestrijding openbare orde, sollicitatieprocedures en het organiseren van je eigen feedback.

Na een jaar wordt de balans opgemaakt: worden we het wel of worden we het niet? In 2016 zal het derde programma van start gaan. De vorige twee hebben inmiddels meerdere benoemde burgemeesters opgeleverd.

Meer informatie

Voor meer informatie of een vrijblijvende afspraak kunt u contact opnemen met senior adviseur Joost Rompa via telefoonnummer 06-30051363 of per e-mail naar joost.rompa@bmc.nl, of senior adviseur Anne Willemsen, via telefoonnummer 06-46680532 of per e-mail naar anne.willemsen@bmc.nl. U kunt ook gebruik maken van onderstaand contactformulier.

PRAKTIJKCASE BESTUUR-EN-ORGANISATIE

Contact

Uw privacy is belangrijk voor ons. BMC gaat zorgvuldig om met uw persoonsgegevens, zie hierover meer in ons privacy statement