Naar één sterke Metropool?

Recent berichtte het AD in het artikel ‘Welkom in ons eigen ‘New York’ over de gedroomde Randstadmetropool van Burgemeester Van der Laan en zijn pleidooi voor één megastad a la New York. Onze collega en hoogleraar regionale samenwerking aan de Universiteit Twente, Marcel Boogers, leverde een bijdrage aan het debat rondom een Randstadmetropool:

“Vroeger beconcurreerden steden elkaar tot op het bot, bijvoorbeeld als vestigingsplek voor een multinational. Tegenwoordig zie je dat er meer overleg is. Steden concentreren zich op zaken waar ze goed in zijn. Zo moet het ook in een eventuele Randstadmetropool. Binnen elke metropool zie je verschillen. De Bronx is ook een totaal ander stadsdeel dan Manhattan. En zo is Den Haag de stad van recht en vrede, terwijl Amsterdam veel meer op dienstverlening is toegespitst. Elke stad heeft z’n eigen profiel, dat moet je koesteren. De Rijksoverheid heeft hierin een belangrijke rol. Die moet er voor zorgen dat er veel meer verbinding komt tussen de steden.’’

Deze in het AD geschetste ontwikkeling is niet nieuw. Eerder ontwikkelde BMC het concept van de “polygame stedelijke regio”. Een inclusief regionaal concept waarin niet alleen de geografische diversiteit wordt onderkend, maar waarin ook de steeds wisselende functionele relaties een centrale rol hebben.

Wilt u meer weten over stedelijke regio’s en samenwerkingsmogelijkheden op ruimtelijk en bestuurlijk gebied? Neem dan contact op met Joris Stok, partner Ruimte BMC Advies via telefoonnummer (033) 496 52 00 of per e-mail jorisstok@bmc.nl.

Naar contact

Contact opnemen

Meer weten over onze professionals?
Neem contact met ons op.

Voor meer informatie en/of een vrijblijvende afspraak, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers. Vul hiervoor het contactformulier aan de rechterkant in.