24 sep 2021

Webinar Griffiers voorbereid de verkiezingen in!

Dit webinar heeft inmiddels plaatsgevonden. Bekijk het webinar terug verderop op deze pagina.

De gemeenteraadsverkiezingen komen er weer aan. Als griffier kunt u hierin een strategische rol spelen. Om u te helpen uw strategische rol te verstevigen, organiseert BMC op 24 september van 9:00 tot 10:30 uur het webinar ‘Griffiers voorbereid de verkiezingen in!’.

Programma webinar

Tijdens het plenaire deel van het webinar gaat Julien van Ostaaijen, universitair docent (lokale) bestuurskunde aan Tilburg University en lector Recht & Veiligheid bij Avans Hogeschool, in op wat we lokaal kunnen leren van ‘Omtzigtgate’. Hij betoogt dat met name (het gebrek aan) tegenmacht de kern is van Omtzigtgate. Het stimuleren van tegenmacht is ook in gemeenten belangrijk. Het idee dat je tegenmacht versterkt door alleen het praten erover of het opnemen van het belang ervan in een regeer- of coalitieakkoord is een illusie. Tijdens het webinar geeft Julien van Ostaaijen zijn visie op dit thema. Ook is er ruimte voor vragen en discussie.

Na het plenaire deel volgen twee workshops, waarin u direct aan de slag kunt met het verstevigen van uw strategische rol. Bij de workshop ‘Bevorderen integriteit’ lichten Anita van Meerveld (senior adviseur Politiek & Bestuur) en Jannie Lammers (senior adviseur o.a. op gebied van integriteit - verzorgt trainingen gemeenteraden en screening wethouders) de ‘Wet bevorderen integriteit en functioneren decentraal bestuur’ toe. Ook geven ze praktische tips. In de workshop ‘De rol van de griffier tijdens formatie en coalitievorming’ gaat Marcel Hermans (senior adviseur Bestuur & Bedrijfsvoering) in gesprek over de rol van de griffier tijdens het formatieproces en de coalitievorming na de gemeenteraadsverkiezingen. Hij deelt zijn ervaringen in zijn rol als griffier bij diverse gemeenten, geeft tips en bespreekt de dilemma’s die hierbij spelen.

Webinar terugkijken

Kijk de verschillende onderdelen van het webinar terug.

Plenaire deel: 'Wat kunnen we lokaal leren van Omtzigtgate?' 

Door Julie van Ostaaijen.

Bekijk de opname

Workshop I: 'De rol van de griffier tijdens het formatieproces en de coalitievorming na gemeenteraadsverkiezingen'.

Door Marcel Hermans.

Bekijk de opname

Workshop II: 'Bevorderen integriteit'.

Door Anita van Meerveld en Jannie Lammers.

Bekijk de opname

Contact

Heeft u nog vragen over dit webinar? Neem dan contact op met Thijs Berkers via telefoonnummer 06 - 21 48 94 76 of via de e-mail thijs.berkers@bmc.nl.

Thijs Berkers Financiën & Bedrijfsvoering, HRM accountmanager 06 - 21 48 94 76 Bekijk profiel