7 apr 2020

Spoedwet digitale besluitvorming: een eerste stap naar het nieuwe 'anders'

Door Roy Vervoort, senior adviseur BMC

“Never waste a good crisis.” Winston Churchill schijnt het al gezegd te hebben kort na de Tweede Wereldoorlog in de aanloop naar de vorming van de Verenigde Naties (VN). En de afgelopen weken is de quote volgens mij meer dan ooit gebruikt. Laten we het dan ook niet alleen bij woorden houden en, net als bijna 75 jaar geleden met de oprichting van de VN, ook deze crisis ‘benutten’.

De coronacrisis lijkt zelfs het onmogelijke mogelijk te maken: de volksvertegenwoordigers gaan, vooralsnog in de vorm van een tijdelijke spoedwet, met hun tijd mee. Enige jaren geleden deed, op kousenvoeten, de iPad of tablet zijn intrede. Maar daarmee hield de digitalisering op. Voor de Staten-Generaal en alle andere ‘lagere’ overheden is sinds 1815 fysieke aanwezigheid bij vergaderen en stemmen bij grondwet verplicht. Hoe snel trekt men nu een been bij. Sterker, met een reuzensprong maakt een spoedwet een eind aan verplichte fysieke verplaatsingen. Digitaal vergaderen was misschien al mogelijk, maar nu is zelfs digitaal stemmen tijdelijk mogelijk. Welkom in de 21e eeuw!

Welkom in de digitale arena

Raads- en statenleden kunnen nu vanaf hun thuiskantoor hun stem uitbrengen. Geen volksvertegenwoordigers meer die in het holst van de nacht naar hun logeerplek fietsen. Maar de spelregels van het vergaderen en debatteren in de digitale arena hebben meer voordelen. Het blijft niet bij een verplaatsing naar een zolderkamer en het digitale domein. De hoofdrolspelers blijken in staat om zelf de camera te bedienen en kritisch te kijken naar de onderwerpen voor de agenda: hoppa, we winnen zeeën van tijd! Nu is het alleen nog wachten op de eerste kat die tijdens een vergadering pontificaal in beeld gaat liggen.

Lessons learnt uit de coronacrisis

Nu weer even een klein beetje serieuzer: we kunnen echt ons voordeel doen met de technische en digitale instrumenten waar we tijdens de ‘intelligente lockdown’ noodgedwongen een beroep op moeten doen. En wellicht gaan we hier, als we deze crisis met elkaar doorstaan en overwonnen hebben, structureel ons voordeel mee doen. Is het echt nodig dat volksvertegenwoordigers voor al hun overleggen in de auto, trein of op de fiets stappen? Is het huidige aantal overleggen en bijeenkomsten ook echt nodig? Of kunnen we na deze onwerkelijke periode misschien beter prioriteren en rolvaster acteren? En kan het inderdaad een beetje korter?

Omhels de nieuwe omgeving

Laat één ding duidelijk zijn: we moeten de politiek en het (samen)spel dat daarbij hoort niet gaan verliezen. Dat spel is leuk, soms vermakelijk en af en toe gaan de nekharen recht overeind staan. En het is een essentieel onderdeel van ons politieke systeem waarbij de hoofdrolspelers op hun ‘eigen-wijze’ deelnemen aan het spel. We moeten dus niet het kind met het badwater weggooien, maar hopelijk lukt het ons afscheid te nemen van onnodige ballast en ingesleten patronen die niets toevoegen. Misschien kunnen we de onzichtbare ‘vijand’ die corona heet benutten en ook voordeel halen uit de crisis. “Never waste a good crisis.”

Vanuit BMC leveren wij meerwaarde in het publieke domein door (inhoudelijke) ondersteuning te bieden bij ingewikkelde onderwerpen of bij ingrijpende veranderingen. Wij helpen volksvertegenwoordigers en hun ondersteuners met de ontwikkeling en training van kennis en vaardigheden. De combinatie van capaciteit én inhoud, implementatie en advies, maakt ons uniek en levert de versterking die nodig is.

Daarnaast komen in deze tijd van ingrijpende maatregelen ook veel nieuw in te regelen taken op de publieke sector af. Dit kan ook de nodige vragen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy oproepen. Om deze reden zet BMC ook een gratis hulplijn open om vragen op dit terrein te beantwoorden.

BLOG BESTUUR-EN-ORGANISATIE BESTUUR-EN-BEDRIJFSVOERING

Meer informatie & contact

Roy Vervoort Bestuur & Organisatie, Financiën & Bedrijfsvoering senior adviseur Bekijk profiel